Annons

Äldste livstidsdömde fången död

Sveriges äldste livstidsdömde fånge har avlidit bakom lås och bom, skriver Expressen. År 2025 skulle den 95-årige mannen ha gått som en fri man – efter 39 år i fängelse.
Brott • Publicerad 15 september 2023
Sveriges äldste livstidsdömde fånge har avlidit. Arkivbild.
Sveriges äldste livstidsdömde fånge har avlidit. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen var 19 år gammal när han dömdes för första gången, därefter påbörjades en rekordlång kriminell bana. Mannen har suttit inne för bland annat misshandel, tjuvjakt och som 60-åring dömdes han för det första av två mord.

Genom åren har mannen flera gånger ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men han har fått avslag med hänvisning till hög återfallsrisk samt ett alkoholmissbruk som han vägrade genomgå behandling för.

Annons

Men i våras fick mannen sitt straff tidsbestämt till 39 år. Mannens hälsa hade försämrats avsevärt, såväl fysiskt som kognitivt, vilket tingsrätten tog fasta på. Förutom det hade det inte rapporterats om misskötsamhet sedan 2019.

Straffet kunde därför tidsbestämmas med frigivning efter två tredjedelar av avtjänat straff, vilket innebar frigivning 2025.

Men den 95-årige mannen hade inget hopp om att få uppleva friheten igen.

– Det är för sent. Gjort är gjort. Sådant blev mitt liv. Jag dör här, hälsade han enligt Expressen från sin cell på Salbergaanstaltens vårdavdelning i somras.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons