Annons

Azerbajdzjan i FN: Armenier ska behandlas jämlikt

FN • Publicerad 23 september 2023
Azerbajdzjans utrikesminister Jejhun Bajramov hävdade i sitt tal till FN:s generalförsamling på lördagen att etniska armenier i Nagorno-Karabach ska behandlas jämlikt.
Azerbajdzjans utrikesminister Jejhun Bajramov hävdade i sitt tal till FN:s generalförsamling på lördagen att etniska armenier i Nagorno-Karabach ska behandlas jämlikt.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

I sitt tal till FN:s generalförsamling lovade Azerbajdzjans utrikesminister att etniska armenier från utbrytarområdet Nagorno-Karabach kommer att behandlas "som jämlika medborgare".

– Jag vill upprepa att Azerbajdzjan är fast beslutet att återintegrera etniska armeniska invånare i regionen Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan som jämlika medborgare, hävdade landets utrikesminister Jejhun Bajramov i sitt anförande som hölls på lördagen.

Annons

– Författningen, Azerbajdzjans nationella lagstiftning och internationella åtaganden ger oss grunden för detta, fortsatte han.

Det var i tisdags som Azerbajdzjan inledde en militär insats, efter påståenden om att armeniska styrkor befann sig i utbrytarregionen – vilket Armenien förnekade. Dagen därpå hävdade Azerbajdzjans president Ilham Aliyev att hans land tagit kontroll över utbrytarregionen och att armeniska separatister gått med på att lägga ned sina vapen. Moskva uppgavs ha medlat i konflikten.

Armenien, som till stor del är kristet, har anklagat mestadels muslimska Azerbajdzjan för att ha en plan för etnisk rensning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons