Annons

Bakterie biter på tropiskt myggvirus

Myggor som infekterats med bakterien wolbachia ledde till en dramatisk minskning av den tropiska virussjukdomen denguefeber.
Experimentet hyllas som en stor framgång mot sjukdomen som tar tusentals människors liv varje år.
Publicerad 13 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En flitig spridare av denguefeber är myggan Aedes aegypti, som också sprider andra virussjukdomar. Arkivbild.
En flitig spridare av denguefeber är myggan Aedes aegypti, som också sprider andra virussjukdomar. Arkivbild.Foto: Andre Penner/TT

Det är i tidskriften New England Journal som forskare nu presenterar en banbrytande studie om denguefeber, en svårartad virussjukdom som plågar människor som bor i de tropiska områdena i Asien, Afrika, och Central- och Sydamerika.

Fem miljoner myggägg infekterades med bakterien wolbachia, som förhindrar att viruset förökar sig inuti myggorna. Dessförinnan hade forskarna delat in staden Yogyakarta på den indonesiska ön Java i 24 områden. Äggen sattes slumpmässigt ut i hälften av områdena, varefter forskarna följde drygt 8 100 personer som levde där, skriver Dagens Medicin.

Tydlig effekt

Annons

Det visade sig att risken för en dengueinfektion, relativt sett, minskade med 77 procent i de områden där åtgärden testades. Även för sjukhuskrävande infektion sågs en tydlig effekt, där förekomsten var 0,4 procent jämfört med 3,0 procent i respektive grupp.

– Det här är ett ypperligt bevis för att wolbachia är en mycket effektiv intervention mot dengue. Den har potential att revolutionera myggkontrollen, säger Oliver Brady, expert på dengue vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, som inte var involverad i den aktuella studien, till tidningen The Atlantic.

Försvinner inte

En fördel med metoden är att myggornas avkommor fortsätter att vara infekterade med bakterien, varför skyddet inte försvinner från en generation till en annan.

Forskarna tror att metoden kan vara effektiv även mot andra infektionssjukdomar som sprids av den aktuella myggan, Aedes aegypti, som chikungunya, gula febern och zika.

Johan Nilsson/TT

Fakta: Smittade svenskar

Denguefeber är en influensaliknande febersjukdom som orsakas av ett virus som sprids med myggor.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) drabbas cirka 390 miljoner människor varje år, varav cirka 25 000 dör.

I Sverige anmäls varje år cirka 150 fall, av vilka de flesta smittats i Thailand.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons