Bättre än rikssnittet

ledare Finndomos besked att samtliga 160 på anläggningen i Hässleholm varslas om uppsägning är givetvis ett negativ slag för Hässleholms kommun.
Publicerad 22 juni 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Den öppna arbetslösheten är nu lägre än rikssnittet. Något som inte tillhör vanligheterna. Foto: Mats Wilhelmsson/arkiv
Den öppna arbetslösheten är nu lägre än rikssnittet. Något som inte tillhör vanligheterna. Foto: Mats Wilhelmsson/arkiv

Finndomos besked att samtliga 160 på anläggningen i Hässleholm varslas om uppsägning är givetvis ett negativ slag för Hässleholms kommun. Det är efter ett sådant varsel såväl som tidigare varsel och genomförda personalneddragningar på en rad företag lätt att tro att Hässleholm skulle ha dystra siffror vad gäller arbetslösheten. Så är dock inte fallet.Tvärtom är den öppna arbetslösheten i Hässleholm lägre än såväl Skånesnittet som rikssnittet. Under april och maj har Hässleholm tillsammans med Hörby haft den bästa utvecklingen på arbetsmarknaden i Skåne. I maj månad var den öppna arbetslösheten i Hässleholms kommun 2,9 procent mot 3,7 procent i mars. Jämfört med maj förra året har den öppna arbetslösheten minskat med nästan 28 procent.Under våren har Hässleholm positivt nog hamnat under rikssnittet som ligger på 3,1 procent. Det torde inte tillhöra vanligheterna vilket visar att det kanske händer något under ytan i Hässleholm.Att det i skuggan av varsel växer fram nya jobb i andra företag och att Hässleholms struktur ändras. Från att man jobbar och bor i samma kommun till att man bor i Göinge men jobbar i Malmö/Lund, Kristianstad eller Helsingborg. Hässleholms strategiska läge verkar nyttjas bättre. Och med Pågatåg Nordost, Hässleholm Nord och underhållsdepån på Kärråkra kan läget nyttjas ännu bättre.

Ska något negativt skönjas ligger det i att andelen som finns i olika program med så kallat aktivitetsstöd under samma tid som den öppna arbetslösheten minskat med 28 procent bara minskat med 1,3 procent.Det visar att det aldrig går att slå sig till ro. För stunden finns dock all anledning att se positivt på utvecklingen.Johan Hammarqvist

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.