Annons

Bedövningsmedel sinar hos tandläkare

Vård • Publicerad 29 september 2023
Ett bedövningsmedel som bland annat används till barn har varit restnoterat sedan i våras. Arkivbild.
Ett bedövningsmedel som bland annat används till barn har varit restnoterat sedan i våras. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Ett av tandvårdens vanligaste bedövningsmedel har varit restnoterat sedan i våras och nu börjar den sinande tillgången bli ett bekymmer, skriver Tandläkartidningen.

Citanest innehåller inte adrenalin till skillnad från andra bedövningsmedel och används i tandvården för patienter med till exempel hjärt-kärlsjukdom och till barn under fyra år.

Annons

Rekommendationen till Folktandvårdens kliniker i Stockholm är att bygga upp ett lager med Citanest som räcker i sex till åtta veckor.

Även Folktandvården i Region Sörmland, Västra Götalandsregionen och Region Skåne har märkt av restsituationen, visar Tandläkartidningens genomgång. Även där har man försökt bygga upp lager, samtidigt som man fått prioritera om användningen av Citanest.

Bedövningsmedlet har varit restnoterat sedan mitten av april och problemet ska enligt tillverkarens uppgifter till Läkemedelsverket vara avhjälpt senast den 10 oktober.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons