Annons

Berg i Colorado får tillbaka ursprungsnamn

USA • Publicerad 16 september 2023
Mount Evans nära Idaho Springs, Colorado i USA, får tillbaka sitt ursprungliga namn Mount Blue Sky. Arkivbild.
Mount Evans nära Idaho Springs, Colorado i USA, får tillbaka sitt ursprungliga namn Mount Blue Sky. Arkivbild.Foto: David Zalubowski

Ett drygt 4 300 meter högt berg sydväst om Denver i Colorado, USA, får ett nygammalt namn, ett led i en nationell satsning för att hedra landets ursprungsfolk.

USA:s kommitté för geografiska namn röstade med överväldigande majoritet för att ändra Mount Evans till Mount Blue Sky. Namnbytet gjordes efter begäran från cheyenne- och arapahofolken och godkändes av Colorados guvernör Jared Polis.

Annons

Namnet Mount Evans kom från John Evans, Colorados andra guvernör, och dök för första gången upp på officiella kartor 1903. Evans avgick efter att ha översett en massaker på hundratals människor, mest kvinnor och barn från ursprungsfolken, som utfördes av översten John Civington 1864.

Namnbytet är ett "stort steg" i läkningsprocessen, och för med sig "ära till ett monumentalt och majestätiskt berg", sade guvernören för arapaho- och cheyennefolken Reggie Wassana efter omröstningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons