Annons

Berghagen sjunger på insamlingsgala

Kultur och Nöje Med Lasse Berghagen och musikalartisten Lisette Pagler som dragplåster hoppas Birgitta ”Biggan” Lowén dra in bra med pengar till hjälporganisationen Love and hope (tidigare Love Nepal), när hon för fjärde gången arrangerar en välgörenhetsgala i Hässleholm kulturhus. Den 25 februari är det dags.
Publicerad 23 januari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var i samband med att Birgitta Lowén skulle fylla 60 år som hon insåg att hon inte ville ha några presenter. Istället uppmanade hon vänner och bekanta, via facebook, att skänka pengar till Love Nepal, en organisation som arbetar mot barnsexslaveri i Asien.

Sin vana trogen, skulle man kunna säga vid det här laget, beslutade hon sig också för att arrangera en välgörenhetsgala och samla in pengar för att kunna hjälpa de flickor som sålts, kidnappats eller på annat vis hamnat som sexslavar på bordeller.

Annons

– För mig är det inte konstigt eftersom jag själv blivit utsatt för en våldtäkt. Det föll sig naturligt, säger hon om val av mottagare.

Tidigare har hon arrangerat galor till förmån för Hjärt- och lungfonden, Frida kvinnojour och senast för Hemlösas förening i Hässleholm och hittills har hennes projekt resulterat i närmare en kvarts miljon kronor som skänkts till dessa behjärtansvärda ändamål. Affischnamn och huvudartist den här gången är Lasse Berghagen.

– Vi ville ha någon som är folkkär och det får man väl ändå säga att han är, säger Birgitta Lowén.

Även Lisette Pagler, skådespelare och musikalartist som medverkat i många teater- och musikaluppsättningar runt om i Sverige och även haft roller i tv-produktioner som Äkta Människor, Beck och Gåsmamman, är klar för galan.

– Första gången jag arrangerade en gala hade jag bara lokala artister. Nu när nyhetens behag lagt sig krävs det något mer, säger Birgitta Lowén.

Ett gäng lokala artister finns förstås ändå med i artistuppställningen – klara hittills är systrarna Agnes och Tilda Kilponen-Persson, sångkvartetten Mixess och ett gäng elever från estetiska programmet på HTS.

Birgitta Lowén planerar också att själv medverka.

– Jag kommer väl att sjunga en trudelutt som vanligt, säger hon och skrattar.

Ytterligare artister tillkommer – bland annat är Birgitta Lowén på jakt efter en kul person som kan vara konferencier för det hela. Och husbandet leds som vanligt när ”Biggan” är i farten av Niclas Brandt.

Galan kommer även att gästas av representanter från Love Nepal, som ska berätta om sin verksamhet och om vad flickorna de arbetar för att hjälpa utsätts för.

Annons

– Det är viktigt att det inte bara blir sång och musik – det behövs en allvarlig touch också, så att folk förstår, säger Birgitta Lowén.

Galan arrangeras i Hässleholm kulturhus, Röda salongen, den 25 februari med två föreställningar, klockan 15 och 19.

Något mål för hur mycket pengar till Love Nepal Birgitta Lowén hoppas samla in har hon inte velat sätta upp.

– Jag brukar inte göra det. Men allt överskott går direkt till organisationen, säger hon.

bild 1/2
Musikalartisten Lisette Pagler medverkar också. Pressbild
Lasse Berghagen blir galans huvudgäst. Foto: TT
Musikalartisten Lisette Pagler medverkar också. Pressbild
Lasse Berghagen blir galans huvudgäst. Foto: TT
Fakta:

Fakta Love Nepal/Love and Hope:

Love Nepal, som nyligen bytt namn till Love and Hope eftersom man startar verksamhet i fler länder, är en ideell organisation som kämpar mot barnsexslaveri och arbetar för att rädda barn ut ur sexhandeln.

Organisationen, som grundades av Mikael och Ing-Marie Alfvén, arbetar främst med de människor som samhället i århundraden förkastat och nervärderat. Det råder ett fördömande system som frusit ute dem från all civilisation och skapat en enorm fattigdom. Vilket i sin tur har lett till att familjer tvingas sälja sina egna döttrar till sexhandeln för att kunna överleva.

Organisationen jobbar med att få ut flickorna från bordellerna men även med att rädda dem i byarna som riskerar att hamna där. Flickorna förs till organisationens olika hem där de får trygghet, mat, utbildning och sjukvård. Enligt organsationens egna uppgifter har över 600 barn räddats hittills.

(Källa: Lovenepal.se)

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons