Annons

Biden: Söker inte konflikt med Iran

USA:s president Joe Biden kommenterade på fredagen attacken mot amerikansk personal i Syrien. Samtidigt kommer uppgifter om nya attacker riktade mot amerikaner i landet.
USA/Iran/Syrien • Publicerad 25 mars 2023
USA:s president Joe Biden kommenterade drönarattacken vid ett besök i Kanada.
USA:s president Joe Biden kommenterade drönarattacken vid ett besök i Kanada.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

– USA söker inte konflikt med Iran, men är beredd att med kraft skydda vårt folk, sade han vid ett besök i Kanada.

En amerikan dog och sex skadades vid attacken mot en bas i al-Hasakah på torsdagen, som USA hävdar utfördes av en Irantillverkad drönare. USA svarade med attacker mot mål i östra Syrien använda av grupper med kopplingar till Irans revolutionsgarde.

Annons

Minst 19 personer har dödats i de amerikanska lufträderna, enligt brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Bland annat riktades attackerna mot en vapendepå i staden Dayr al-Zor (Deir Ezzor). Av de som dödats uppges 16 ha tillhört Iranstödda milisgrupperingar, medan tre av offren var syriska regeringssoldater.

Några timmar efter anfallen uppgav det amerikanska centralkommandot att tio raketer avfyrats mot den så kallade Green Village-basen i nordöstra Syrien, där bland annat amerikanska soldater finns, enligt nyhetsbyrån AFP. Nyhetsbyrån AP och CNN uppger å sin sida att det rör sig om två samtidiga attacker, med drönare mot Green Village och med raketer mot en stödanläggning vid gas- och oljefältet Conoco, där en amerikan skadades.

Hundratals amerikanska soldater är stationerade i nordöstra Syrien, där de ingår i en internationell koalition som bekämpar det som kvarstår av terrorgruppen IS.

Irans mäktiga revolutionsgarde (IRGC) lyder under Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, och är terrorstämplat av USA. Teheran har inte kommenterat händelsen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons