Annons

Börsen och kronan drog i väg uppåt

Stockholmsbörsen lyfte på bred front tillsammans med den sargade svenska kronan.
Det breda OMXS-index steg 1,3 procent.
Börs • Publicerad 20 september 2023
Stockholmsbörsen steg, liksom den sargade svenska kronan. Arkivbild
Stockholmsbörsen steg, liksom den sargade svenska kronan. ArkivbildFoto: Erik Simander / TT

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index lyfte SBB 5,8 procent – vilket sammanföll med ett besked om att det krisdrabbade fastighetsbolagets finanschef bytts ut.

Telekomtillverkaren Ericssons aktie gick upp 1,1 procent efter besked om ett nytt strategiskt partnerskap med Deutsche Telekom när det gäller verktyg för att integrera applikationer med nya nätverksinvesteringar.

Annons

Uppgången var bred, med 28 av 30 aktier i OMXS30-index på plus.

Även de ledande Eurobörserna steg, men inte riktigt lika mycket som Stockholmsbörsen.

På onsdagskvällen (svensk tid) kommer räntebeskedet från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed). Fed väntas med en styrränta på 5,25–5,50 procent ta paus när det gäller räntehöjningar.

På valutamarknaden stärktes kronan tydligt inför veckans alla räntebesked, där Riksbanken väntas höja styrräntan på torsdag morgon.

En euro kostade 11:85 kronor på valutamarknaden vid 17.30-tiden, vilket kan jämföras med det historiska bottenrekordet på 12 kronor per euro i måndags.

Dollarn gick samtidigt på 11:05 kronor, mot 11:25 kronor i måndags. Kronan lyfte även mot pundet, som föll efter en oväntat låg inflationssiffra för augusti från den brittiska statistikbyrån ONS.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons