Annons

Brandenburger Tor målades röd i klimatprotest

Klimataktivister har sprejmålat delar av Brandenburger Tor i centrala Berlin med orange och röd färg.
Tyskland • Publicerad 17 september 2023
Brandenburger Tor i Berlin har spärrats av efter klimataktionen.
Brandenburger Tor i Berlin har spärrats av efter klimataktionen.Foto: Paul Zinken/DPA/AP/TT

Minst 13 personer har gripits, misstänkta för vandalism, uppger polisen för lokala medier.

Bakom aktionen står gruppen Letzte generation (Sista generationen), som de senaste åren har väckt uppmärksamhet med olika slags aktioner. Bilder på sociala medier visar hur de använder brandsläckare för att måla monumentet.

Annons

På X, tidigare Twitter, skriver gruppen att den tänker fortsätta protestera tills politikerna beslutat stoppat beroendet av fossila bränslen till år 2030.

Aktionen vid Brandenburger Tor motiverar de med att platsen är en symbol för "stora och hoppingivande vändpunkter i den tyska historien".

De har även varslat om fler aktioner i Berlin och övriga Tyskland de kommande veckorna, bland annat om att spärra av vägar i protest mot politikernas icke-agerande i klimatfrågan.

Flera av gruppens medlemmar ställdes i våras inför rätta, bland annat efter att ha blockerat trafik genom att limma fast sig själva på vägar i Tyskland. I flera andra fall har aktivister till exempel hungerstrejkat och vandaliserat konst på museer.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons