Annons

Brist lyfter dieselpriset

Ekonomi • Publicerad 17 september 2023
Allt dyrare tanka diesel. Arkivbild.
Allt dyrare tanka diesel. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Oljepriset har stigit den senaste tiden. Men än värre är det för dieseln som på världsmarknaden har rusat med runt 60 procent sedan i somras, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Det har också märkts vid svenska mackar där literpriset nu ligger över 26 kronor igen, den högsta nivån sedan förra hösten, medan bensinpriset inte stigit lika mycket.

Annons

En orsak är att de sedan pandemin färre raffinaderierna inte hinner med att möta efterfrågan. Och det kan bli än värre. Saudiarabien och Ryssland har kapat produktionen av olja som används för dieseltillverkning.

– Vi ser en risk för en fortsatt knaper marknad, speciellt för destillat (bland annat diesel), när vi går vintermånaderna till mötes. Raffinaderierna kämpar för att hålla jämna steg, säger Toril Bosoni, chef för oljemarknadsdivisionen på den Internationella energiorganisationen IEA, till Bloomberg.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons