Dags för Sven-Ingvars skånska stopp

Kultur och Nöje Den senaste veckan har de glädjts åt en nyfödd bebis och sörjt en bortgången bandmedlem. Samtidigt kickar Sven-Ingvars sensommarturné igång med sitt skånska stopp i Tivoliparken i Kristianstad på lördag 26 juli.
Publicerad 25 juli 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Sven-Ingvars turné är igång men enligt Oscar Magnusson blir det bara en kort sommarsväng i år. Med livet som samtidigt pågår utanför musikkarriären, fick han alldeles nyligen en son. Barnet är bara några dagar gammalt och därför har de valt att inte ha en kortare men mer intensiv turné på ett par veckor under högsommaren.

– Jag hann vara hemma när bebisen kom och kan komma hem ganska snart. Ändå får jag göda behovet av att spela i sommar-Sverige, så det är det bästa av två världar, säger Oscar Magnusson.

Sven-Ingvars är förväntansfull inför den kommande turnén.

– Sommaren är glädje. Det händer nåt med oss svenskar när solen tittar fram, säger han men tillägger att det kommer bli en blandning mellan glada sommarlåtar och ballader.

– Det finns en sorg som följer med oss efter som att pappa inte är med oss längre och vi miste en kär kollega för några veckor sen, Thommy Gustafsson. Han har spelat piano med oss i trettio år, berättar Oscar Magnusson.

– Det finns sånt som vi blir påminda om i varje ton som vi spelar. Det kommer säkert låta där den klangen slår, lite mer allvar.

Pianisten Thommy Gustafsson började spela i bandet 1987 när Oscar Magnusson själv bara var sex år gammal. På grund av hälsan hade han de senaste två åren spelat parallellt med Olle Nyberg. Det kommer därför inte påverka deras spelningar.

– Men det är ändå en kär vän. Man blir väldigt nära privata vänner när man spelar ihop på det här sättet. Han har funnits med i hela mitt liv, säger Oscar Magnusson.

– Men vi tar oss igenom detta genom att vi faktiskt spelar. Jag är övertygad om att både pappa och Thommy gillade mest att spela och vill att det är det vi ska fortsätta göra nu. På så sätt kan vi ha dem nära oss och hylla dem.

Enligt Oscar Magnusson har varje person som varit med, gjort Sven-Ingvars till vad det är idag. Bandet består idag av Oscar Magnusson, Staffan Ernestam, Stefan Deland, Klas Anderhell och Olle Nyberg.

Efter att ha axlat sin pappa Sven-Erik Magnussons roll som frontfigur i bandet under två år, känner Oscar att han har landat lite mer i rollen.

– Samtidigt är det väldigt ambivalent. Det finns en djup sorg både kollegialt och rent personligt. Men jag omfamnar det istället, för livet ser ut så, inget är bestående. Jag tror att jag får ut mest av mitt liv genom att ha honom med mig i det jag gör nu, istället för att sitta på kammaren och vara ledsen, berättar Oscar Magnusson.

Utan att tänka på hur folk skulle reagera, tog Oscar Magnusson över som ett sätt att tacka sin pappa. Hittills upplever han att de har tagits emot med öppna armar och omfamnats på alla platser som de har spelat på.

På lördag gör Sven-Ingvars sitt tredje stopp på sommarturnén i Kristianstad. Det är deras enda spelning i Skåne fram tills november.

– Vi har valt ut russin ur kakan med några fina ställen, säger Oscar Magnusson angående de få spelningarna.

Sven-Ingvars har tidigare spelat i Kristianstad, men under Oscar Magnussons tretton år i bandet har de aldrig spelat i Tivoliparken.

– Det ska bli kul. Jag gillar när det är en stadspark, när det är centralt och folk har nära till att gå dit, en stadskärna, tillägger Oscar Magnusson.

Med en ny platta som ska släppas i höst, avslöjar Oscar Magnusson att de kommer testa lite nytt och väva det med gamla låtar. Dessutom kommer de försöka spela några bortglömda guldkorn.

– Det är ju en otrolig katalog bakåt och det går ju inte att spela 60 år på en och en halv timme. Vi kommer göra ett urval. Olika säsonger skapar olika låtlistor. Sommaren leder till glädje och då får man anpassa låtlistan efter det.

bild 1/3
På lördag gör Sven-Ingvars sin enda sommarspelning i Skåne. Foto: Carl Thorborg
Foto: Carl Thorborg
På lördag gör Sven-Ingvars sin enda sommarspelning i Skåne. Foto: Carl Thorborg
Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.