Annons

Dödsfall efter tre vaccindoser utreds i Norge

En man i norska Toten vaccinerades tre gånger mot covid-19. Dagen efter den tredje dosen avled han. Nu ska dödsfallet utredas.
Publicerad 6 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Av misstag hade en norsk man fått sin andra dos vaccin för tidigt och fick därför en tredje. Arkivbild.
Av misstag hade en norsk man fått sin andra dos vaccin för tidigt och fick därför en tredje. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

Den tredje dosen var planerad, då mannen fått dos nummer två bara två veckor efter den första.

Kommunöverläkaren Jens Mørch säger att man diskuterade med Folkhelseinstituttet som menade att den andra dosen hade getts för tätt inpå för att ge fullt skydd och det var därför nödvändigt med en tredje.

Annons

Mørch säger att mannen, som var i 70-årsåldern, inte hade några underliggande sjukdomar som skulle göra att han inte tålde vaccinet.

– En tredje dos var nödvändig för att ge honom fullt skydd mot covid-19 och det fanns inget medicinskt som talade mot det. Att ge tre doser är inget man önskar, men det ska inte vara farligt.

– Självklart kommer det att utredas noggrant.

Steinar Madsen, enhetschef vid Legemiddelverket, säger till VG att man känner till fallet, men att man inte har tillräckligt med information för att kunna säga om det finns ett samband. Men han känner inte till att tre doser skulle innebära en högre risk.

– Vi känner till en rad feldoseringar och felvaccineringar. Till exempel har det hänt att patienter fått sexdubbel dos utan att det medfört några allvarliga biverkningar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons