Drömskt med ViVii

Kultur och Nöje Det hajpade bandet har nu släppt sitt självbetitlade album och gästar Mejeriet.
Publicerad 18 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Anders Eckeborn, Carolinle Jonsson och Emil Jonsson. Tillsammans utgör de ViVii. Foto: Bror Bror
Anders Eckeborn, Carolinle Jonsson och Emil Jonsson. Tillsammans utgör de ViVii. Foto: Bror Bror

Ibland måste saker och ting få ta sin tid för att det ska kännas rätt. ViVii och det självbetitlade debutalbumet är en sådan sak. Trots att alla i trion är i fyrtioårsåldern och har hållit på med musik i princip under hela sina liv, så är det först nu som första egna skivan är här. Men ingen skiva utan en historia. Och ViViis berättelse börjar faktiskt på ett sommarläger för många, många år sedan.

– Jag var elva år och träffade Emil för första gången, som då var tolv år. Han var verkligen gorgeous på alla sätt. Jag fattade såklart tycke för honom direkt men vågade inte ta något initiativ alls, trots att jag var väldigt pratsam och glad av mig, berättar Caroline Jonsson.

Men det skulle lösa sig ändå. Caroline och Emil fick så småningom kontakt och fann varandra direkt som vänner, och när de var arton och nitton år gamla så blev de äntligen ett par och har varit sedan dess. Med giftermål och två barn längs vägen.

Har ni alltid gjort musik med varandra?

– Vi har båda alltid hållit på med musik, både tillsammans och på var sitt håll. Tack och lov finns det inte kvar inspelningar från de konstellationer som man har varit med i tidigare, säger Caroline och skrattar.

För hennes del kom musiken in i livet redan när hon var barn och insåg att hon var bra på att sjunga.

– Jag hade världens bästa självförtroende när jag var fem, sex år och ville bli ”sjungerska” som jag sa, när jag blev stor. Melodifestivalen var det största målet, men det har ändrats lite på vägen, skrattar Caroline.

– Eftersom jag är uppvuxen i en musikalisk familj så har jag alltid haft musiken i livet, det har varit det enda som jag verkligen har kunnat och varit bra på. Men efter gymnasiet tappade jag musiken ett tag och det kändes verkligen som att jag tappade min identitet också, men nu är den tillbaks på riktigt, säger Caroline glatt.

Trots att allt kändes mörkt musikmässigt ett tag så hände det ändå en hel del i Carolines liv under de drygt tjugo år som gått sedan hon slutade gymnasiet.

Efter att Caroline och Emil gift sig så sparade de ihop så mycket pengar de kunde och begav till staterna, landet där drömmarna besannas, som Caroline säger. Paret hängde mycket på olika spelställen och lärde känna musiker och annat folk inom musikbranschen vilket i sin tur ledde till att de en dag helt plötsligt stod och körade bakom artister som Justin Timberlake, Mary J Blige och Jessica Simpson.

Så småningom tog paret dock sitt pick och pack och flyttade hem till Sverige igen. Nu ville de göra musik själva.

– Vi har väl alltid drömt om att få göra egen musik och inte bara medverka i olika band eller bakom andra artister. Vi fick dessutom barn och när vår dotter Silvia låg i min mage för nio år sedan så var det verkligen nu eller aldrig. Vi kände att vi var tvungna att göra det, att stå på egna ben i musiken också, säger Caroline Jonsson.

– I början lämnade vi barnen till min mamma och pappa och tog en skrivarhelg någonstans. Sedan ska sägas att det har ju tagit sin tid, Siliva är nio år idag och det är först nu som vi släpper vårt debutalbum, säger Caroline och skrattar.

– Men vi har medvetet låtit det ta sin tid, vi är ganska sena i det mesta. Huvudsaken var att vi verkligen fick göra det som vi alltid har drömt om.

Kanske är det just att musiken har fått växa fram sakta men säkert som gjort ViVii till den succégrupp den redan är, trots att debutalbumet inte ens funnits tillgänglig mer än en vecka.

– Vi släppte en ep i vintras som gick väldigt bra i många länder, så det är otroligt kul att ha släppt en fullängdare nu. Jag tror att folk uppskattar våra melodier. Det är mycket känsla i vår musik, den är drömsk och den är väldigt mycket från våra hjärtan. Jag hoppas och tror att man kan höra det. Det är lite samma känsla som jag och Emil hade när vi insåg att vi bara var tvungna att jobba med Anders.

När kom han in i bilden?

– Vi har känt Anders i många år och alltid vetat att han är en fantastisk gitarrist. Men så spelade vi med honom en gång och det sa verkligen klick direkt mellan oss så då frågade vi om han inte kunde vara med i vårt projekt och skriva låtar med oss. Med honom blev vi kompletta, allt kändes så enkelt och självklart när han dök upp. Ofta tar han fram en slinga som vi utgår från och sedan hjälps vi åt att sätta ihop resten av låten.

I kväll spelar ni på Mejeriet i Lund, hur är det att möta er publik nu när ni faktiskt får ansikten på dem för första gången?

– Det är skitkul, och surrealistiskt. Man tror inte att de finns. Och framförallt trodde vi inte att vi skulle gilla att spela live. Även om det är jättekul att sjunga och spela så är vi så otroligt självkritiska, så det var lite jobbigt att ge sig ut till en början. Därför var det väldigt skönt att vi faktiskt gillade det och kunde överraskade oss själva - på ett bra sätt, säger Caroline och skrattar.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.