Annons

"Drottning" von der Leyen får krigskritik i EU

– Vi behöver skaffa oss någon slags ordning.
Det säger en EU-källa efter motstridiga utspel om kriget mellan Israel och Hamas. Kritiken inför dagens toppmöte fokuseras på Ursula von der Leyen, som anklagas för att ha tagit på sig en "drottning"-roll hon inte har rätt till.
Mellanöstern • Publicerad 17 oktober 2023
Ursula von der Leyen. Bild tagen i Moldavien i förra veckan.
Ursula von der Leyen. Bild tagen i Moldavien i förra veckan.Foto: Aurel Obreja/AP/TT

EU-tjänstemän uttalar sig anonymt till nyhetsbyrån AFP, och även andra medier, efter kommissionens ordförande Ursula von der Leyens brådstörtade resa till Tel Aviv i förra veckan. Hon träffade den kontroversielle premiärministern Benjamin Netanyahu, och underströk att Israel har rätt att försvara sig mot terrorstämplade palestinska Hamas anfall.

Fråga för medlemmarna

Utspelen sågs som ensidiga, eftersom hon inte pratade lika mycket om de överträdelser och krigsbrott som Israel anklagas för.

Annons

Dessutom anklagas hon för att ha gått utöver sina befogenheter. EU:s utrikespolitik spikas inte av kommissionen.

– Det är en fråga för medlemsstaterna, sade unionens utrikeschef Josep Borrell under ett besök i Kina, rapporterar medier på plats.

Riktlinjerna fastslås på toppmöten, efter att ha mejslats fram på ministermöten "där jag är ordförande", tillade han.

Fel besked

De anonyma tjänstemännen beskriver det som att von der Leyen positionerar sig som EU:s "drottning". Men hon är inte ensam i skottgluggen. EU-kommissionären Olivér Várhelyi skrev i ett skede i förra veckan att all hjälp till palestinier skulle stoppas. Men så var det inte – det direkt humanitära stödet dras inte in, kontrade kommissionen efter några timmar.

– Medlemsstaterna är irriterade, säger en källa om de motstridiga beskeden.

EU vill gärna tala med en röst, för att kunna konkurrera på världsscenen med stormakter som USA och Kina. Frågan är vem som ska stå för den rösten. Det är en anledning till det extrainsatta toppmöte med ledare för EU och medlemsländerna som äger rum i kväll. De kopplar då upp sig digitalt för att prata ihop sig om reaktioner på Gazakriget.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons