Annons

En kungatron i 70-talsanda på kungens presentbord

En kungatron i retrostil från 1970-talet, ett bildkollage från kungens resor under året – och en professur i ledarskap. När kungen nu firar 50 år på tronen får han presenter från bland annat riksdagen, föreningar och företag runt om i landet.
Samhälle • Publicerad 15 september 2023
Ikeas gåva till kungen som firar 50 år på tronen. Bakom idén står Ikeas chefsdesigner Johan Ejdemo.
Ikeas gåva till kungen som firar 50 år på tronen. Bakom idén står Ikeas chefsdesigner Johan Ejdemo.Foto: Mikaela Landeström/TT
Den åtta kvadratmeter stora väven är tillverkad efter en akvarell av konstnären Lars Lerin. Frida Lindberg har varit konstnärlig ledare och väverskor har varit Ebba Bergström och Tova Vibrandt.
Den åtta kvadratmeter stora väven är tillverkad efter en akvarell av konstnären Lars Lerin. Frida Lindberg har varit konstnärlig ledare och väverskor har varit Ebba Bergström och Tova Vibrandt.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ikeas chefsdesigner Johan Ejdemo.
Ikeas chefsdesigner Johan Ejdemo.Foto: Mikaela Landeström/TT

Från riksdagen och regeringen får kungen en åtta kvadratmeter stor väv som ska pryda en av trapphallarna på Stockholms slott. Väven är gjord efter en akvarell av konstnären Lars Lerin med titeln "Sten i vatten".

Från det svenska möbelföretaget Ikea får kungen en minst sagt udda "tron". I det här fallet en fåtölj från 1970-talet omdesignad med blått tyg och gula hjärtan på. Ikeas globala designchef Johan Ejdemo har varit med i processen.

Annons

– När vi fick frågan tänkte vi 50 år tillbaka i tiden – var är vi då? Jo men då är vi på 70-talet, och sedan innan hade vi landat i att det vore kul att ge något att sitta på, säger han.

Inspirerades av foton

"Tronen" är en fåtölj som fanns i Ikeas sortiment på 1970-talet och var designad av Gillis Lundgren. Inspirationen bakom den nya designen på fåtöljen kommer från bland på de svenska kläderna på OS 1972 i München designade av Wanja Djanaieff.

– Det dök upp en bild på kung Carl Gustaf där han hade en blå kavaj, gul skjorta och en mörkblå slips med gula kronor på. Den bilden och en annan bild på idrottsmannen Richard Bruch bärandes kläderna designade av Wanja Djanaieff från 1970-talet hamnade på vår moodboard, säger han.

Behöver inte bygga ihop själv

Men att bygga ihop tronen själv som med vanliga Ikea-möbler behöver inte kungen göra. Fåtöljen kommer att levereras färdigmonterad.

– Vi tänkte att den var fint att kunna dokumentera den på plats vid överlämnandet så vi lät den vara färdigmonterad, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons