Annons

En sagolik skola fyller 175 år

Kristianstad Skolan klassas som vår ädlaste samhällsinstitution. I år fyller den svenska Folkskolan 175 år. Det firar Lärarstiftelsen med den turnerande utställningen ”En sagolik skola – Folkskolan 175 år”.
Publicerad 20 oktober 2017 • Uppdaterad 30 november 2021

Den turnerande utställningen har dragit fulla hus i Stockholm och Kalmar och har nu nått Regionmuseet i Kristianstad där den invigs på söndag den 22 oktober.

Annons

I grunden står skolan för samma utmaningar i dag som när Folkskolan inledde sin trevande start för 175 år sedan. Då var Sverige ett fattigt bondesamhälle när regeringen beslutade att alla barn skulle lära sig läsa, skriva och räkna. Då handlade det om baskunskaper för vanligt folk. De som fanns högre upp på samhällsstegen läste för att gå vidare till högre studier.

Allt började med husförhör i hemmen, som sedan övertogs av Folkskolan.

– Det var folkskollärarna som blev motorn i utvecklingen av skolan och pedagogiken. Konstnärer och författare engagerades för att lära eleverna om Sverige och att tycka om sitt land så att de inte skulle emigrera till Amerika. Selma Lagerlöf skrev Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, som var en given lärobok för alla, säger Eva-Lis Sirén.

Annons

1919 slår den moderna skolan igenom och 1937 blir folkskolan sjuårig. Arbetsstugor för barnen infördes, som kallas fritidshem i dag.

På utställningen vandrar man mellan skolans olika epoker. Regionmuseet har kompletterat utställningen med ett klassrum. Museipedagog Helén Lilja ger i skolvisningar tematiska nedslag i historien.

bild 1/4
Carl och Karin Larsson ville att alla barn skulle läsa vidare.
Vid förra sekelskiftet började lärarna undervisa på ett nytt sätt. Barnen skulle ställa frågor och och förstå vad de lärde sig.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Foto. Stefan Olofson
Elsa och Natanael Beskow skapade bilderböcker och läroböcker. Hennes läsebok ”Vill du läsa” kom på 1930-talet.
Utställningen invigs på söndag den 22 oktober klockan 13.30 i Regionmuseet av Eva-Lis Sirén.          Foto. Stefan Olofson
Carl och Karin Larsson ville att alla barn skulle läsa vidare.
Vid förra sekelskiftet började lärarna undervisa på ett nytt sätt. Barnen skulle ställa frågor och och förstå vad de lärde sig.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Foto. Stefan Olofson
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons