Annons

Ett manifest på turné

Kultur och Nöje Ola Salo om sin hyllade krogshow som kommer till Malmö Arena.
Publicerad 31 augusti 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Ola Salo som nu är aktuell med sin show "It takes a fool to remain sane" på Malmö Arena. Foto: Pontus Höök
Ola Salo som nu är aktuell med sin show "It takes a fool to remain sane" på Malmö Arena. Foto: Pontus Höök

Sex musiker, tre dansare och naturligtvis Ola Salo själv plus The Arks gamla hits. Allt inramat av häftiga scenkostymer och koreografi, vilket också fick showen att tokhyllas av såväl publik som kritiker efter premiären på Rondo i Göteborg i början av året.

Ola Salo själv är naturligtvis glad över succén, men ännu gladare att det ger honom en möjlighet att jobba vidare med showen i höst och få ta den till Stockholm och inte minst sitt älskade Malmö.

Annons

– Malmö är den stad som har varit min hemstad den största delen av mitt liv, så det ska bli väldigt roligt att få göra den här föreställningen på Malmö Arena.

Sedan är det lite speciellt att se folk i publiken som man har sett på Konsum dagen innan, och det måste vara ännu lustigare för publiken, skrattar Ola Salo.

Det var ju när ni som band hade flyttat till Malmö som The Ark slog igenom. Hur minns du de dagarna?

– Jo jag minns ju att vi kom till Malmö som unga killar från Växjö och var lite vana vid att vara lokalkändisar där. Vi var etablerade i hela Växjö kommun och blev helt knäckta när vi kom till Malmö där människor var oerhört luttrade och inte ett dugg imponerade, hur vi än försökte göra oss till. Men det kom till att utvecklas till en kärlekshistoria med Malmö.

Berätta!

– Vi kom till Malmö precis innan staden faktiskt började förvandlas och bli något nytt, det som vi känner som Malmö idag. Malmö på nittiotalet var en annorlunda stad och kring millennieskiftet fanns en vilja i Malmö att staden skulle bli något nytt. Den utvecklingen hamnade vi mitt i. Vi sökte en scen för revolutionen som vi ville göra och där blev det ett möte som det slog gnistor om. Oss och Malmö. Det har såklart varit många hundår för oss, men det var en väldigt härlig känsla av befrielse när vi äntligen slog igenom.

Vad med The Ark tror du gjorde att ni blev ett så otroligt uppskattat band, det är ju trots allt stommen till även den här krogshowen som du gör nu?

– Jag tror att det handlar om en kombination av lekfull och spektakulär stil som mötte låtar med ett innerligt innehåll. Den kombinationen är ganska svår att få till. Vi vågade ha en originell stil. Även när det gällde musiken och texterna.

Om du hade fått berätta för den då 23-årige Ola att den där singeln som precis slagit så hårt även skulle bli namnet på en stor krogshow han skulle göra om drygt tjugo år, vad hade han sagt?

– Haha, han hade ju sagt att han var glad att han fått jobba med musik genom åren och glad över att jag trodde på det ideal som låter sig sammanfattas i den parollen. Sedan hade han nog frågat mig om det där med krogshow, sagt att det är väl typ Björn Skifs och en plankstek. Men då hade jag svarat att ja det var det 1999 unge herr Ola, men 2019 vill folk uppleva livemusik i en miljö där de kan sitta skönt. Så krogshow är ett perfekt forum för dig i framtiden, där kan du platsbygga en superbombastisk krogshow och röra dig spontant i publiken. Det passar dig superbra!

Annons

Hur har låtarna vuxit genom åren, har de fått en ny innebörd för dig nu?

– Låtarna är formulerade på ett sätt som gör att de blir så där lagom specifika så att lyssnarna kan fylla låten med vilken innebörd de vill, vilket nog också är en av anledningarna till vår framgång. ”It takes a fool to remain sane” betyder något annat idag än för tjugo år sedan för mig. Den handlar i grunden om att våga gå sin egen väg och våga stå på sig och göra det man själv vill istället för det som förväntas av en. Som nu i min ålder kanske jag kan tolka det som att jag ska våga prioritera min familj och mina barn istället för karriären, även om världen förväntar sig att jag ska vara framgångsrik och en rockstjärna.

Vilken låt tycker du själv är den allra bästa som du gjort?

– ”It takes a fool to remain sane”. Inte bara för att det var bandets genombrott utan för att jag än idag kan se den som ett manifest för mig och min livsfilosofi. Det är jag evigt tacksam över.

Vad är du mest stolt över när det gäller själva krogshowen då?

– Jag är stolt över de här sexton låtarna som jag lyckades skriva under The Arks karriär och att vi lyckats skapa en föreställning nu med den ultimata inramningen. Och så måste jag även få säga att jag är så stolt över vår karriär där vi nådde stor publik framgång utan att kompromissa.

Det är Henrik Schyffert som har skrivit manus till showen, hur var det att jobba med honom?

– Fantastiskt! Vi vet ju alla att han är väldigt smart och väldigt rolig. Jag blev positivt överraskad över hur fin han var att jobba med, hur inkännande och hänsynstagande han var. När man känner honom från det han själv gjort är det nog lätt att tänka att han är tuff och kaxig. Men så är han verkligen inte. Han har gjort ett otroligt jobb och han är så bra på att få fram allt på ett kort sätt. Vi sammanfattar trots allt ett liv och en karriär för att sedan landa i nuet i showen. Det hade jag aldrig lyckats summera kort och koncist själv. Jag hade ju blivit så otroligt långrandig, haha! Men han är mästare på att säga mycket med få ord.

Du har ju provat ganska många olika former av artisteri genom åren. Vad står på tur om du får drömma?

– Ja du, utan att sätta mig själv på pottan så skulle jag gärna vilja pröva på att vara skådespelare, och skriva mer musikdramatiskt. Jag skrev ju en opera för ett tag sedan och det gav verkligen mersmak. Och så är jag lite sugen på att regissera, något mer åt det klassiska eller operahållet. Det finns så mycket man kan drömma om. För tillfället är jag väldigt peppad på att göra visuellt skapande igen.

Annons

Vad gör du då?

– När jag hade lite dötid på hotellrummet i Göteborg under våren plockade jag upp en passion jag hade i tonåren – målning!

Spännande! Vad målar du?

– Mest landskap och porträtt. Jag måste ju börja om lite, man kan väl säg att jag är lärling i ett nytt uttryckssätt. Men här får jag befinna mig i ett helt fritt sökande vilket jag inte alltid kan med musiken för att jag ständigt tänker på huruvida det skulle kunna passa in i en repertoar.

Men åter till krogshowen. Premiär den 6 september på Malmö Arena, vad hoppas du på att publiken tar med sig från föreställningen?

– Jag hoppas att de tar med sig en känsla av eufori - och naturligtvis en lycksalig känsla av livets oändliga möjligheter!

Fakta:

It takes a fool to remain sane

Speldatum:

6, 7, 12, 13 och 14 september på Malmö Arena.

Föreställningen flyttar sedan vidare till Stockholm och Hamburger Börs där den spelas från den 26 september till den 21 december.

Kreativt team:

Edward af Sillén (regissör), Henrik Schyffert (manus), Ola Salo (text och musik), Zain Odelstål (koreografi), Magnus Flobecker (mask/kostymdesign), Alexander Alexandersson (ljuddesign) och Mikael Kratt (ljusdesign).

Ensemble:

Johan Röhr (kapellmästare), Michel Santunione (gitarr), Olov Domeij (bas), Jannike Stenlund (elfiol), Julia Ivansson (trummor) och Mona Lindgren (gitarr).

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons