Annons

Fängelse för snusutredare i EU

Giovanni Kessler jagade korruption för EU:s räkning i antikorruptionsorganet Olaf. Nu döms han själv att skaka galler, för olaglig avlyssning under utredandet av EU-kommissionens mutskandal kring det svenska snuset för elva år sedan.
EU • Publicerad 15 september 2023
Förre Olaf-Chefen Giovanni Kessler vid ett Sverigebesök 2012. Arkivbild.
Förre Olaf-Chefen Giovanni Kessler vid ett Sverigebesök 2012. Arkivbild.Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Italienaren Kessler dömdes på fredagen av en domstol i Bryssel till ett års fängelse, rapporterar tidningen L'Echo.

Kessler döms för att utan nödvändiga tillstånd ha bandat in ett telefonsamtal med en nära medarbetare till EU:s dåvarande hälsokommissionär John Dalli sommaren 2012.

Annons

– Ändamålen helgar inte medlen. Det finns regler som gäller för alla, såväl för vanliga medborgare som för chefen för Olaf, sade domaren enligt L'Echo när rättegången avslutades i juni.

John Dalli tvingades avgå från EU-kommissionen under hösten 2012 efter uppgifter om att den nära medarbetaren skulle ha erbjudit Swedish Match en öppning för snusförsäljning i hela EU – mot en ersättning på 60 miljoner euro.

Dalli, tidigare finans- och utrikesminister i hemlandet Malta, har hela tiden hävdat sin oskuld. En rättegång kring härvan pågår fortfarande på Malta, även om hans utpekade nära medarbetare avled i början av 2022.

Kessler var chef för Olaf mellan 2010 och 2017.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons