Fängelse i mål om matchfixning

Publicerad 30 juni 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Därmed ändrar Hovrätten tingsrättens dom i vilken samtliga frikändes.

Hovrätten dömer också två personer för utpressning mot de tre spelarna och för olaga tvång genom att ha tvingat dem att bland annat påverkat vissa resultat i en match den 12 oktober 2013. Dessa två döms också för att ha tvingat en av spelarna att se till att han fick ett rött kort och orsaka en straff i en match den 17 maj 2014 samt för försök till utpressning mot spelaren vid två tillfällen i juni 2015.

De tre fotbollsspelarna och en av de som mutat dem får villkorliga domar.

Åtalet byggde till stor del på att den ena fotbollsspelaren polisanmält händelserna och erkänt att han tagit muta.

”Spelaren är trovärdig. Hans berättelse innehåller moment som enligt praxis ska krävas för att den ska kunna läggas till grund för en fällande dom, som att berättelsen framstår som klar, levande, rik på detaljer och är fri från överdrifter. Dessutom stöds hans uppgifter i några fall av annan bevisning, vilket stärker intrycket av tillförlitlighet, säger Hovrättspresidenten Lennart Svensäter säger i en kommentar

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.