Annons

Fem svenskar fängslade i Turkiet

De fem svenskar som greps i Turkiet på torsdagen har nu fängslats, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Vid husrannsakan fann man bland annat vapen och stora mängder narkotika.
Brott • Publicerad 15 september 2023
Enligt medieuppgifter har männen kopplingar till den pågående våldsvågen. Bild från Stockholm i onsdags kväll, då en person sköts ihjäl. Arkivbild.
Enligt medieuppgifter har männen kopplingar till den pågående våldsvågen. Bild från Stockholm i onsdags kväll, då en person sköts ihjäl. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De fem svenskarna tros ha kopplingar till gängkriminalitet och den eskalerande våldsvågen i Sverige, uppger Ekot. Från början greps sju personer, två släpptes efter förhör. Nu har övriga fem fängslats av domstol.

Det var den 6 september som två gärningsmän på en motorcykel sköt mot bland annat de fem svenskarna på ett café i en välbärgad stadsdel i Istanbul. De svarade med att öppna eld, och flydde sedan oskadda i en svart minibuss. Enligt medieuppgifter greps de fem efter händelsen.

Annons

Polisen söker fortfarande efter de två gärningsmännen som sköt mot svenskarna.

När polisen gjorde husrannsakan i fordon och på två adresser där de fem misstänkta svenskarna hade vistats fann de vapen, ammunition och stora mängder narkotika.

Misstänkta kopplingar

Expressen har tidigare rapporterat att de gripna fem männen har kopplingar till det så kallade Foxtrotnätverket, där en intern splittring i gänget har lett till en rad våldsbrott i både Sverige och Turkiet.

Svenska UD har via e-post bekräftat till TT att de fem svenskarna har frihetsberövats i Turkiet, men har inte velat kommentera eventuella kopplingar till dåd i Sverige.

”De frihetsberövade är fem män i 20–30-årsåldern, hemmahörande i Götaland och Svealand. UD och svenska generalkonsulatet i Istanbul arbetar med ärendet," skriver UD.

UD går dock inte in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess. Sådan sekretess gäller i "konsulära ärenden" som kan antas leda till skada eller men, både ekonomiskt och integritetsmässigt, för personen eller dennes närstående om uppgifterna blev kända, skriver UD.

Senaste tidens våldsdåd i Sverige (i urval)

Natten mot torsdagen den 7 september: En kvinna i 60-årsåldern skjuts ihjäl i sitt hem stadsdelen Gränby i Uppsala. Polisen bekräftar senare att hon var mamma till en gängkriminell man.

Natten mot söndagen: Skott avlossas mot en bostad i Stenhagen i Uppsala. Ingen skadas.

Måndag morgon: En 13-årig pojke hittas död i Haninge söder om Stockholm. Enligt TV4 Nyheternas uppgifter har han skjutits.

Tisdag morgon: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i en trappuppgång i Sala backe i Uppsala tidig morgon. Enligt medieuppgifter var han inte den tänkta måltavlan. Polisen beskriver honom som "en man på väg till arbetet".

Tisdag kväll: En man i 20-årsåldern skjuts i Sollentuna norr om Stockholm, och avlider senare.

Natten mot onsdag: Ny skottlossning i Stenhagen – den fjärde i Uppsala på en vecka. Ingen skadas.

Onsdag kväll: En man i 20-årsåldern skjuts till döds i Vasastan i centrala Stockholm.

Torsdag morgon: Skottlossning mot en lägenhetsdörr i Norrköping. Senare grips och anhålls fyra personer för försök till mord och grovt vapenbrott.

Torsdag kväll: En tonårig pojke avlider efter att ha hittats skjuten i Västertorp.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons