Annons

Förlusttyngda SAS utvärderar bud

SAS-aktien faller efter beskedet om att bolaget har gått in i en ny fas i sin rekonstruktion och utvärderar slutliga bud om kapitaltillskott.
Samtidigt redovisar det krisdrabbade bolaget en förlust på 4,4 miljarder kronor för perioden november 2022–augusti 2023.
Ekonomi • Publicerad 26 september 2023
Förlusttyngda SAS går in i en ny fas i rekonstruktionsprocessen. Arkivbild.
Förlusttyngda SAS går in i en ny fas i rekonstruktionsprocessen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SAS-aktien faller med drygt 6 procent efter beskeden, vilket gör att den just nu kostar 28 öre. Därmed har aktien tappat nästan 50 procent av sitt värde på ett år.

Flygbolaget behöver enligt rekonstruktionsplanen dra in minst 9,5 miljarder kronor i nytt aktiekapital och konvertibla obligationer eller krympa skuldberget med omkring 20 miljarder kronor.

Annons

Danska och svenska staten äger var och en för sig cirka 21,8 procent av SAS-aktierna inför de transaktioner som nu står för dörren, men det är bara Danmarks regering som har förklarat sig villig att öka sin ägarandel.

Svenska staten har indikerat att man kan tänka sig en konvertering av befintliga lån till SAS till aktier, men kommer inte skjuta till mer pengar. Norska staten har också stängt dörren till kapitaltillskott.

En potentiell budgivare är även USA-baserade Apollo Global Management, som skjutit till 700 miljoner dollar i lån under rekonstruktionsprocessen, som genomförs i enlighet med regelverket i 11:e kapitlet om konkursskydd i den amerikanska konkurslagen.

Sedan tidigare är även Wallenbergsfären en storägare i SAS, med 3,4 procent av aktierna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons