Annons

Första riktiga snön på gång – "en decimeter"

Brittsommarvärmen biter sig kvar i söder – men i norr kommer säsongens första riktiga snöfall.
– Det kan bli upp mot en decimeter lokalt, säger meteorologen Viktor Bergman.
Väder • Publicerad 17 september 2023
Veckan kan bjuda på snö i norr, men det är oklart hur mycket som kommer att lägga sig. Arkivbild.
Veckan kan bjuda på snö i norr, men det är oklart hur mycket som kommer att lägga sig. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Kontrastrikt väder väntar i veckan.

Högtrycket ger vika för ett lågtryck som närmar sig från Norska havet. Under måndagen mulnar det på från sydväst, med risk för regn i västra Svealand och västra Götaland.

Annons

– Över framför allt norra Norrland kan det bli ytterligare en solig dag. Det är också lite varmluft kvar längst ner i söder. Om solen får visa sig där innan regnet kommer kan det bli uppemot 20–25 grader, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

Regnet tilltar under tisdagen med nederbörd i så gott som hela landet. De största regnmängderna väntas i norra Norrland. I Lappland kan nederbörden efterhand falla som snö eller blötsnö.

– Det är på natten mot onsdag som det på allvar kan övergå i snö. Främst i norra Lappland, men på onsdagsmorgonen kanske även i södra delarna av Lappland, säger Viktor Bergman.

Varmt i backen

Både tisdag och onsdag kan även bli blåsiga, framför allt i Götaland och norra Norrland.

TT: Hur mycket snö kan det bli?

– Det är den stora frågan och svårt att svara på. Det är fortfarande varmt i backen, så det krävs nästan minusgrader för att det ska lägga sig så här års, säger Viktor Bergman.

– Men det ser ändå ut att kunna lägga sig litegrann. Kanske fem centimeter, upp mot en decimeter lokalt.

TT: Är det här säsongens första snö?

– Om det blir som det ser ut, kommer det att vara säsongens första riktiga snöfall. Det har snöat lite i fjällen i högre terräng tidigare, men inte i lägre terräng.

Över det normala

Mer regn väntas till helgen och eventuell snö lär smälta och sköljas bort i slutet av veckan.

Annons

Den hittills varma starten på hösten, med temperaturer på runt eller över 20 grader på sina håll, sticker ut, enligt Viktor Bergman.

– Jämför man med referensperioden 1991–2020 är det flera grader över det normala, två–tre grader. Det har varit en ovanligt varm september.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons