Annons

Han skapar konst med färg och tryck i

Kultur och Nöje Med sina expressiva bilder, skapade med träsnitt på tyg, vill Fredrik Lindqvist, aktuell med utställningen Tell me a Story på Kristianstad konsthall, gärna beröra.– Hellre att någon blir upprörd än bara går förbi, säger han.
Publicerad 30 september 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Fredrik Lindqvist mellan sina verk Efter stormen och När elden är som hetast. Foto: Pernilla Ekdahl
Fredrik Lindqvist mellan sina verk Efter stormen och När elden är som hetast. Foto: Pernilla Ekdahl

På tredje våningen på Regionmuseet i Kristianstad hänger sedan två veckor tillbaka Tonie Roos färgsprakande konst. När nu Fredrik Lindqvist intar Konsthallen på första plan är det med ännu en färgbomb som motar höstmörkret i grind.

Mottagaren av Kristianstad kommuns kulturpris 2015 har både skapat helt nya verk och plockat fram en rad andra, lite äldre, till utställningen som fått titeln ”Tell me a Story”.

Annons

– Jag har ju testat lite olika grejer genom åren och nu vill jag visa bredden av det jag gör, säger han.

Sedan åtskilliga år tillbaka är Fredrik Lindqvist, som är född i Kristianstad och uppvuxen i Bromölla, bosatt i Tyskland, närmare bestämt i Ingolstadt. Här hamnade han efter sina studier på Konstakademie Düsseldorf 1997-2000.

Att Fredrik Lindqvist fastnade för just träsnitt och grafiken tackar han bland annat sin teckningslärare på Konstskolan i Kristianstad, Petter Pettersson, för. Tack vare det han lärde sig av honom kom han in på Konsthögskolan i Umeå och väl där provade han på olika tekniker.

– Jag sökte det expressiva och när jag testade träsnitt kände jag kraften och det råa jag var ute efter, säger han.

I början tryckte han på papper, svartvita och mindre verk. Så småningom kom färgen in och sedan började han experimentera med att trycka på tyg. Numera arbetar han med såväl vita och färgade tyger som mönstrade.

– Tyget är väldigt levande och jag har det gratis att man kan trycka på mönstrade tyger. Dessutom kan jag jobba tredimensionellt, säger han.

Några exempel på just dessa tredimensionella verk, skulpturer i form av blommor och överdimensionerade insekter, finns också med i utställningen.

Vissa av sina bilder gör han i små serier, men helst gör han stora originalbilder.

– Motiven skär jag ut från MDF-plattor, som har fördelen att de vare sig har knastar eller årsringar. Först lägger jag ut 20 eller 25 plattor, tätt intill varandra på golvet. Sedan börjar jag teckna med tusch, förklarar han processen.

Det är storleken på pressen som gör att varje stort verk måste göras i många små bitar. Dessa syr han sedan ihop, med svart garn. Stygnen syns tydligt och bildar en alldeles särskild effekt.

Annons

– Stygnen laddar bilderna på ett annat sätt än om jag bara hade sytt ihop bitarna med symaskin. Jag vill inte ha det här fina, perfekta, utan det får gärna vara trådar som hänger, säger han.

Motiven hämtar han inspiration till från samhället omkring oss. Djur återkommer i många av bilderna, gärna giraffer och tigrar, vars grafiska mönster han uppskattar.

– Det finns också en viss samhällskritik i vissa av bilderna, här är en isbjörn som flyter på ett isflak som blir mindre och mindre. Det är djur mot människan, säger han och visar en detalj i konstverket ”När elden är som hetast” från 2006.

Vad vill han då säga med sin konst?

– Egentligen vill jag bara att betraktaren ska bli berörd. Kan jag sätta fart på deras fantasi är ju det bra. Och hellre att någon blir upprörd än bara går förbi, säger Fredrik Lindqvist.

Fakta:

Fakta: Tell me a Story

Vad: Tell me a Story, utställning av Fredrik Lindqvist, född 1968.

Var: Kristianstad konsthall.

När: Invigning på lördag, den 1 oktober. Utställningen pågår till och med den 27 november.

Övrigt: Den 30 oktober håller Fredrik Lindqvist en workshop i konsthallen, för alla åldrar, kl 13-15.30. Den 2 november blir det ett konstnärssamtal med Fredrik Lindqvist och Isac Nordgren, konstskribent och intendent på Krognoshuset. Den 3 november nyinvigs biblioteket i Gamlegårdens centrum. I sagorummet visas konstverket Tell me a Story av Fredrik Lindqvist.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons