Annons

Här är sparknepen du ännu inte tagit till

Vi går mot en ännu kärvare tillvaro i höst, och många har fått dra in och snåla på varenda onödig utgiftskrona.
Finns det något kvar att göra? Ja kanske, om man måste.
Ekonomi • Publicerad 16 september 2023
Går det att vända lite till på slantarna? Arkivbild.
Går det att vända lite till på slantarna? Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
En dyr bil – är det nödvändigt? Arkivbild.
En dyr bil – är det nödvändigt? Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/TT
Storhandla är inte alltid det bästa. Arkivbild.
Storhandla är inte alltid det bästa. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Skippa krediten, tipsar privatekonomen. Arkivbild.
Skippa krediten, tipsar privatekonomen. Arkivbild.Foto: Annika Byrde/TT

Bilen

Behöver verkligen familjen bil? Och måste den vara så tjusig och dyr? Bilen är en jättestor utgiftspost, konstaterar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica.

Annons

– Det är inte bara själva bilen som kostar i inköp. Det är försäkring, drivmedel och allt annat som kostar också.

Han berättar om en undersökning som bilfirman KVD bil gjort, och som visade att bara 8 procent av svenskarna har bytt ned sig till en billigare bil under det senaste året.

– Kör bara bilen om du måste. Om man drar ned på en tankning i månaden så sparar man mycket, säger Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea.

Maten

Kanske har vi redan skippat utelunchen och fyllt våra matlådor med nyttiga baljväxter. Finns det verkligen mer att göra där? Jo, möjligen, tror Magnus Hjelmér.

– Maten ser ju ut att bli ännu dyrare nu. Ett tips, som går lite emot det som brukar sägas om att storhandla, är att i stället handla oftare. Det minskar matsvinnet.

En vanlig barnfamilj slänger mat för mellan 3 000 och 6 000 kronor per år, förklarar han. Om man är duktig och planerar noga, och ser till att bara köpa det som man verkligen har för avsikt att äta upp, så kan man dra ned rejält på matpengarna, tror han.

.

Avtalen

Sharon Lavie, privatekonom på Lendo, tycker att det är lättare att spara pengar genom att använda principen "många bäckar små" än att göra stora hugg, som att exempelvis byta bostaden mot en billigare.

Annons

– I valet mellan att sälja huset eller att kapa Netflix är det lätt att välja.

Hon tycker att man ska gå igenom sina olika avtal. En gång till, för många har nog redan varit igenom detta en eller flera gånger. Men är ekonomin sådan att man måste spara så måste man. Vad är verkligen nödvändigt, och hur får man ned kostnaden?

– Gå igenom alla avtal, som elavtal, hemförsäkring och mobilabonnemang, säger Sharon Lavie.

.

Kreditkorten

Klipp sönder kreditkorten, råder Anders Stenkrona.

– Många har kreditkort som en buffert. Men det innebär att man konsumerar i förväg. Det är en luring, för då börjar man månaden på minus.

Man tenderar att göra av med mer pengar då, förklarar han.

– Ta bort kreditkorten, säger Anders Stenkrona.

.

Annons

Jämka på skatten

Anders Stenkrona tipsar också om att den som har bostadslån, med räntor som blir allt högre, kan begära skattejämkning hos Skatteverket.

Det går att göra när som helst under året, och innebär att man betalar mindre skatt under året i stället för att få tillbaka pengarna som skatteåterbäring på våren.

– Räntan är en stor del av hushållsutgifterna. I stället för att Skatteverket ska ha pengarna för ränteavdragen så kan man jämka. Men man bör ha lite marginal, så att man inte åker på restskatt, säger Anders Stenkrona.

.

Fritidsaktiviteter

– Att dra ned på fritidsaktiviteter är aldrig roligt. Särskilt inte när det gäller barnens, säger Sharon Lavie.

Fast om pengarna inte räcker kan det bli nödvändigt. Men det finns möjligheter att fortsätta ändå. Dels genom att be om stöd, det finns organisationer, med fonder och stipendier, som kan hjälpa framför allt barnfamiljer med olika aktiviteter för barnen, förklarar hon.

– Kanske kan man också komma överens med idrottsklubben att jobba mer som volontär för att få ned avgiften.

– Det går också att låna idrottsutrustning hos Fritidsbanken. Då slipper man köpa dyra saker, säger hon.

Annons

.

Byta bostadsort

Ett mycket radikalt sätt att dra ned på sina kostnader är att flytta till en billigare ort. Framför allt gäller det storstadsregionerna. Genom att flytta ut några mil kan man komma ned i pris rejält, konstaterar Anders Stenkrona.

– Det här är det allra svåraste. Man drar sig för det. Men måste man så måste man, säger Anders Stenkrona.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons