Annons

Hittekatten Diesel kunde inte räddas

Broby Där fick Monica Gustavsson, som själv bor i Sibbhult, syn på honom och såg att han inte mådde bra.
Publicerad 8 april 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Cecilia Ghimessy i Broby är enganerad i Kattkommando Syd. Hon har själv tagit hand om flera katter och här är hon med gammeldamen Shiva
Cecilia Ghimessy i Broby är enganerad i Kattkommando Syd. Hon har själv tagit hand om flera katter och här är hon med gammeldamen Shiva

Där fick Monica Gustavsson, som själv bor i Sibbhult, syn på honom och såg att han inte mådde bra. Hon har tidigare fått hjälp av Cecilia Ghimessy, som är engagerad i Kattkommando Syd, och bosatt i Broby, med att rädda andra katter och försökte därför kontakta henne.Sedan åkte hon till familjen som hittat katten. De hade försökt ge katten både vatten och vätskeersättning, men han var för svag och kräktes hela tiden upp det.– Jag kände att jag måste göra någonting för den här katten, berättar Monica.

Hon tog med katten hem till Cecilia, som försökte ge Diesel modersmjölksersättning, men när det inte heller fungerade åkte de in till djursjukhuset i Hässleholm.Det visade sig att katten var svårt uttorkad och behövde vård akut.– Vi fick veta att det skulle kosta 1 500 kronor per dygn bara att ha honom inlagd. Sedan tillkommer kostnaden för själva vården, säger Cecilia.Hon betalade själv 2 000 kronor för att djursjukhuset skulle ta emot honom, och sedan gick föreningen ut med en vädjan på Facebook.Cecilia och Monica var hos Diesel varje dag och höll honom i famnen.– När vi kom dit levde han upp, säger Cecilia.På långfredagskvällen hörde en tjej av sig som hade sett Diesel på Facebook. Det visade sig att det var familjens katt som varit borta sedan augusti förra året.

Annons

Katten hade tagit sig nio mil, från familjens hem till Broby och hur det gick till är det ingen som vet.– Vi bestämde att vi skulle träffas på djursjukhuset dagen efter. Men över natten blev hans tillstånd hastigt försämrat och på morgonen ringde veterinären till mig och sa att nu var det inte långt kvar, säger Cecilia.Varken hon eller familjen han fram till Diesel för att träffa honom innan det var för sent.– Han somnade in spinnande i veterinärens famn, berättar Cecilia.

Historien fick också en annan vändning. När Cecila Ghimessy kom in till djursjukhuset efter att Diesel gått bort kom veterinären in och bad om hjälp.– Vi har en katt här som vi ska avliva och familjen är jätteledsen och vill egentligen inte. Du kan väl prata med dem, du som kan sådant här, sade veterinären till mig, berättar Cecilia.Och hon gick in för att prata med familjen. Cecilia tyckte ändå att de skulle ge katten en chans, så i stället för avlivning blev det behandling. Nu bor katten, som har fått namnet Oden, i familjens källare i väntan på att få flytta in i sitt permanenta hem. Och Oden har redan fångat någons hjärta och ska snart få en ny ägare, där han blir ensamkatt.

Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons