Annons

Ikläder sig på nytt rollen som Vincent

Kultur och Nöje I somras framförde Fredrik Gunnarson monologen Vincent på sin egen teater, Bjärnum Stadsteater. Nu gör han den igen, på Intiman i Malmö.
Publicerad 4 april 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
På fredag är det nypremiär för Vincent, med Fredrik Gunnarson, på Intiman i Malmö. 
Foto: Emmalisa Pauly
På fredag är det nypremiär för Vincent, med Fredrik Gunnarson, på Intiman i Malmö. Foto: Emmalisa Pauly

Knappt har Fredrik Gunnarson hängt av sig kostymen han burit i rollen som Guldberg i Livläkarens besök, som spelades för sista gången i fredags, förrän det är dags att iklä sig nästa. På fredag är det nypremiär för monologen Vincent på Intiman.

Vincent handlar förstås om Vincent van Gogh, den plågade konstnären som under sin korta tid som målare hann sätta ett stort avtryck i konsthistorien. Men den handlar lika mycket om hans bror Theo, som under alla år var den som stöttade konstnären, både ekonomiskt och emotionellt.

Annons

Fredrik Gunnarson glider i monologen mellan de båda bröderna och skiftet sker sömlöst, genom små detaljer.

– Det är där jag lagt krutet nu när jag repeterat. Jag vill inte jobba med det yttre, byta kläder eller ha en annan röst, utan det handlar om tanken hela tiden. Att vara på något sätt så fullständigt närvarande att det blir självklart. Tekniskt handlar det mycket om tempo, rytmen och attacken på replikerna. Det är mycket teknik och känsla, en utmaning som kräver en hel del, säger Fredrik Gunnarson.

Monologen är skriven av Leonard Nimoy (mest känd som Spock i tv-serien Star Trek) och bygger på de omkring 500 brev Vincent skrev till Theo under en tioårsperiod när han försökte hitta sig själv som konstnär.

Utgångspunkt är dock ett annat brev, skrivet av Theo till sin mamma efter att Vincent gått bort, 37 år gammal i sviterna av en skottskada han själv orsakat. I det berättar Theo om broderns begravning och om hur han, förstörd av sorg, inte kunnat säga något. Nu, några dagar senare, har han bjudit in publiken för att berätta om brodern och deras relation.

– Jag tycker berättelsen innehåller så mycket, både sorg och glädje. På något sätt har den också en uppmaning – att man ska titta på hur man lever sitt eget liv. Om man kan hitta någon slags nyttig kombination av att leva ett strukturerat liv men som också drivs av ens passion, säger Fredrik Gunnarson.

Bjärnum Stadsteater har 45 platser och när Fredrik Gunnarson spelade Vincent där i somras startade föreställningen redan i entrén, där han tog emot publiken en och en.

– Det jag ville var att publiken skulle sänka garden lite, att den skulle undra ”vad är det här?”. Men är det 200 personer på Intiman kan jag inte göra på samma sätt, så jag har valt en ny inledning, som också överraskar lite. Jag tror också att den visuella och konstnärliga upplevelsen blir annorlunda. Det man vinner i Bjärnum är den totala intimiteten men jag tror det visuella kan bli ännu mer storslaget på Intiman.

I sommar är det dags för Bjärnum stadsteaters tredje produktion och för första gången får Fredrik Gunnarson sällskap på scenen. Lukas Orwin, som även medverkat i Livläkarens besök, gör en av de två rollerna i Mathissen av Harold Pinter.

– Det ska bli jättekul att sätta igång med det. Premiären blir i månadsskiftet juni-juli och biljetterna släpps i slutet av april, säger Fredrik Gunnarson.

Fotnot: Vincent spelas på Intiman i Malmö den 7-29 april.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons