Annons

Inflationstrycket mattas av i euroområdet

Inflationstrycket mattas nu av i Europa. I euroområdet uppgick inflationstakten i september till 4,3 procent.
Ekonomi • Publicerad 29 september 2023
En marknad i Marseille. Arkivbild.
En marknad i Marseille. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

De preliminära siffrorna visar på den långsammaste prisökningstakten på ett år, vilket ger förhoppningar hos marknadsaktörer att Europeiska centralbanken (ECB) ska gå ännu mer försiktigt fram med eventuella räntehöjningar.

Den så kallade kärninflationen uppgick till 4,5 procent jämfört med 5,3 procent i augusti. Det var rejält under marknadens förväntningar som låg på 4,8 procent enligt Bloombergs sammanställning.

Annons

Ett av de länder där avmattningen märks av är Frankrike. Inflationen uppgick där till 5,6 procent i september, ned från 5,7 procent föregående månad, men är framförallt lägre än marknadens förväntningar som låg på 5,9 procent enligt Bloombergs sammanställning.

Under gårdagen rapporterade även Europas största och tyngsta ekonomi, Tyskland, en liknande utveckling när inflationen mattades av till en nivå som senast uppmättes före Ukrainakrigets utbrott.

I Frankrikes fall så redovisar inte dagens preliminära siffror någon så kallad kärninflation, det vill säga exklusive energi och livsmedel. Statistiken visar dock att konsumentprisökningen gällande servicesektorn sjönk till 2,8 procent, den lägsta siffran sedan januari.

Ett problem för den franska ekonomin är dock att energipriserna återigen lyfter, upp 11,5 procent på årsbasis som en konsekvens av att regeringen lyft ett pristak på elektricitet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons