Annons

Israel stryper bränsle till Gaza efter attacker

Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En israelisk brandman släcker en brand som orsakats av brandbomber som svävat in med hjälp av ballonger från Gazaremsan.Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Israel meddelar att man stoppar leveranser av bränsle till Gazaremsan, som svar på en våg av luftburna brandbomber som skickats mot Israel från det palestinska territoriet under de senaste dagarna.

Beskedet kommer några timmar efter det att den israeliska militären svarat med flyg- och stridsvagnsattacker mot mål tillhörande Hamas, som styr på Gazaremsan. Det finns inga rapporter om att människor kommit till skada.

Annons

Brandbomberna från Gazaremsan, som fästs i ballonger, har orsakat en rad bränder i södra Israel. Attackerna syftar till att pressa Israel att lätta på blockaden av området och tillåta utvecklingsprojekt där, enligt Reuters.

Fientligheterna mellan Hamas och Israel har lett till tre krig sedan 2008. Trots en vapenvila från i fjol med stöd av FN, Egypten och Qatar bryter sporadiska strider ut regelbundet.

Omkring två miljoner människor bor på Gazaremsan, varav över hälften lever i fattigdom, enligt Världsbanken.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons