Annons

Japanska kattälskare stöttar njurforskning

De sägs ha nio liv, men i verkligheten är det inte ovanligt att katter dör i förtid på grund av njuråkommor.
Forskare, som försöker hitta en behandling, har fått oväntat stöd av kattvänner i Japan.
Publicerad 15 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Katten Kevin, som bor i Kalifornien i USA.
Katten Kevin, som bor i Kalifornien i USA.Foto: Solvej Schou/AP/TT

Forskarna vid University of Tokyo i Japan arbetade på att hitta en behandling mot njursjukdomarna när coronaviruspandemin slog till och deras anslag drogs in.

Men japanska kattälskare ville annorlunda. En privat online-insamling till förmån för forskarna har blivit viral och genererat mer än motsvarande 17 miljoner kronor.

Annons

"Jag förlorade min älskade katt i njursjukdom i december... Jag hoppas att denna forskning blir framgångsrik och gör så att många katter får leva utan denna sjukdom", skriver en av de över 10 000 givarna på sajten.

Skälet till att både tamkatter och deras vilda släktingar ofta drabbas av njurproblem är genetiskt, de saknar förmåga att aktivera ett viktigt protein, enligt Tokyoforskarna. Proteinet, kallat AIM, hjälper till att städa bort döda celler ur kroppen, vilket förhindrar att njurarna blir tilltäppta.

Toru Miyazaki, professor i immunologi, har under en tid undersökt olika sätt att ge katter ett jämnt tillskott av proteinet, något han hävdar kan fördubbla deras livslängd.

– Jag hoppas att veterinärer så småningom ger katter sprutor varje år, som vaccin, säger Miyazaki.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons