Annons

JO kritiserar polisen för brister vid vapenkoll

Brott • Publicerad 26 september 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen är för dåliga på att motivera varför kroppsvisitation och husrannsakan i fordon används, enligt Justitieombudsmannen (JO). Polisen får använda metoden endast om det är rimligt att tro att vapen eller andra farliga föremål kan användas vid våldsbrott, skriver JO, och att metoden kräver tydlig dokumentation.

JO har granskat polisens agerande i fyra lokalpolisområden och tittat på 650 ingripanden. Där framgår att det i dokumentationen "i princip aldrig redovisas överväganden och slutsatser om hur riskfylld en situation har varit".

Annons

"De aktuella bestämmelserna i polislagen tillämpas inte i enlighet med lagtexten. Det är oacceptabelt och innebär en fara för rättssäkerheten för enskilda. Jag ser allvarligt på det som kommit fram", skriver JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

I de 650 fallen påträffades vapen i 10–15 procent.

"Bestämmelserna har sin bakgrund i förhållanden som rådde under 1980-talet. I dag ser samhället och brottsligheten delvis annorlunda ut. Den översyn av lagstiftningen som jag redan uppmärksammat regeringen på är angelägen", skriver JO vidare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons