Kärlek vid första dansen?

Kultur och Nöje I nya dejtingprogrammet Flirty dancing är det precis vad två främlingar får undersöka när de möts för första gången i en dans.
Publicerad 5 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Är det någon som vet vilken kraft dansen har så är det just Rennie Mirro. Som en av Sveriges främsta musikalartister och dansare berättar han om hur mycket som kan uttryckas via ett par simpla danssteg och jo, det var faktiskt även via dansen som han träffade sin fru Ann Mirro när de båda var med i musikalen Flashdance.

– Jag lärde känna henne som dansare innan jag lärde känna henne som person. Mitt första intryck byggde helt på dansen. Ofta tittar man och fastnar för något, sättet en person rör sig på. Ann sa så mycket genom att dansa, jag fick känslan av att hon hade en enorm värme och det var ju väldigt härligt när jag faktiskt hade rätt sedan, skrattar Rennie Mirro.

I Flirty dancing som har premiär i kväll på TV4, är det sexton personers tur att försöka hitta den där lyckan. Åtta par har satts ihop av ett expertteam och får under fyra dagar hjälp av Rennie Mirro och dansarna Keisha von Arnold och Amir Ashoor att lära sig var sin del av en koreografi som de sedan ska framföra tillsammans under det första mötet med varandra i en utvald, vacker miljö. När de har dansat klart skiljs de åt för att bestämma om de vill gå vidare med en dejt.

– Jag tycker att det är ett superhärligt upplägg. För mig som alltid har presenterat mig själv med min dans är det underbart att se att andra människor vågar att testa det också. Jag älskar det här romantiska när man träffas på dansgolvet, det är så fint, och en tradition som vi har haft länge i Sverige. Så det är mysigt att gå bakåt i tiden när allt annat går så otroligt fort framåt, säger Rennie Mirro.

Att leda programmet var dock inte något som var självklart för honom.

– Haha, nej absolut inte! Jag sa mest ”Tack, men det är bra för mig” till en början. Jag har tidigare aldrig gått igång på dejtingprogram utan mest retat min fru som tittar på Bonde söker fru – och så blir jag själv programledare för ett, skrattar Mirro.

– Så jag var mycket skeptisk till en början, men så skickade de förlagan av programmet som kommer från England och det var ett så varmt program. Så mycket medmänsklighet, det var på riktigt och människor som verkligen ville det här. Ingen som utsattes för något förnedrande utan allt var bara så fint. Så då svängde jag. Kan det bli kärlek vid den där första dansen?

– Jag upplever det som att när man dansar med någon, hur man än vänder och vrider så blir det ett ärligt möte. Om du är en person som vill upplevas som någon som du egentligen inte är – det kommer fram i dansen. Jag har själv haft svårt med sociala medier och appar, jag är en sådan som älskar att möta någon fysiskt och det här är verkligen ett fysiskt möte. Men deltagarna är utsatta så det är otroligt modigt och väldigt häftigt att de vågar göra det här. Och det är härligt att de är i alla möjliga åldrar, vissa har dansat lite tidigare, andra inte alls.

Men hur kändes det sedan när ni spelade in själva mötet? Det är ju verkligen skarpt läge i en sådan situation.

– Det var kameror överallt och jag var skitnervös! Hela teamet fick stålsätta sig ordentligt. Hur mycket vi än ville se dansen så gällde det att tänka professionellt. Kameramännen var de som fick det allra kämpigast. Framförallt gäller det ju att fånga ansiktsuttrycken när paret får se varandra i dansen första gången, det är livsviktigt. Det blev många härliga reaktioner kan jag säga. Vi har ju lagt upp koreografin som så att de dansar utan att se varandras ansikten en liten stund först, så just den där vändningen när de plötsligt möter varandras blickar blir väldigt fin.

Rennie Mirro hoppas nu att det blir ytterligare säsonger av programmet så att det blir nya miljöer att dansa i och framförallt runt om i hela Sverige. Men om man redan nu vill träffa kärleken tycker Mirro att man ska prova något dansgolv på hemmaplan.

– Det där kvart i tre-ragget kanske inte leder till något långvarigt så bestäm en dejt med någon men föreslå att ni ska dansa istället för att ta en drink. Man kanske får många nej i början, men man får inte ge upp. Jag tror mycket på det fysiska mötet och inte bara att matchas ihop genom en app. Och så är det väldigt mysigt förstås.

Fotnot: Programmet har premiär i kväll påTV4 klockan 21.00 och finns även på TV4 Play.

bild 1/4
Ali och Natalie. Foto: TV4
Rennie Mirro som är programledare för det nya dejtingprogrammet Flirty dancing tror på det äkta mötet som uppstår i en dans. Foto: Annika Berglund/TV4
Natalia och Oskar. Foto: TV4
Pernilla och Janne. Foto: TV4
Ali och Natalie. Foto: TV4
Rennie Mirro som är programledare för det nya dejtingprogrammet Flirty dancing tror på det äkta mötet som uppstår i en dans. Foto: Annika Berglund/TV4
Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.