Annons

Kidnappad svensk på väg hem från Mali

Nyheter Johan Gustafsson från Värnamo kidnappades i Mali av al-Qaida 2011. Men nu har han släppts och är på väg hem, rapporterar Expressen.
Publicerad 26 juni 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var vid ett restaurangbesök i Timbuktu som Johan Gustafsson misshandlades och fördes bort av den ökända terrororganisationens nordafrikanska gren "Aqim". Ett antal andra togs även till fånga vid tillfället, och en tysk medborgare dödades.

Vid flera tillfällen har kidnapparna publicerat filmer på Johan Gustafsson, bland annat efter att en av hans medfångar befriats av franska specialstyrkor 2015.

Annons

Terroristerna har även bland annat krävt en lösensumma på 20 miljoner euro för att släppa Johan Gustafsson. Men under måndagen kunde han trots allt sätta sig på ett plan mot Sverige.

- Det är med stor glädje som jag kan meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återvända till Sverige. Johans situation har berört många av oss och omfattande ansträngningar har gjorts för att få honom frisläppt, säger utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons