Annons

Klimatsmart hem fyllt av historia

Publicerad 17 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Att Ida Magntorn älskar saker med historia blir tydligt när man ser hennes hem. Huset är uppfört redan 1880, det har visserligen byggts till sedan dess men även de nyare delarna har närmare 85 år på nacken.

Annons

Genom boken vill hon inspirera till att kombinera det vackra med att agera på ett sätt som också hjälper i klimatkampen.

– Det första man ska göra är att titta på vad man redan har och tänka nytt kring det, i stället för att utgå från att man ska köpa något nytt.

Annons

– Egentligen är ju moderna hus med treglasfönster mer miljövänliga rent energimässigt, men jag försöker se det som att vi har tagit vara på något gammalt i stället för att bygga nytt. Allt blir en avvägningsfråga. Att bo litet i stan kan vara mer klimateffektivt än att bo stort och lantligt som vi, men å andra sidan har vi en stor trädgård där vi kan odla egna grönsaker, säger Ida, och fortsätter:

Idas egen stil sprider hon bland annat via sitt Instagramkonto, men man behöver inte nödvändigtvis dela hennes smak för att följa hennes hållbarhetstips.

Annons

bild 1/5
Författaren Ida Magnetorn bor i ett hus som består av en del från 1880-talet och en från 1930-talet. Foto: Emil Langevad/TT
Ida trädgården hittar Ida växter att dekorera hemmet med.
Lund 2017-08-24Feature-bostadsjobb: Hemma hos-reportage hos bokaktuella Ida Magntorn, vars bok Ett hem med omtanke kommer i september.Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290
Författaren Ida Magnetorn bor i ett hus som består av en del från 1880-talet och en från 1930-talet. Foto: Emil Langevad/TT
Maria Soxbo/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons