Annons

Kommunals strejk avblåst

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Visita har sagt ja till medlarnas bud. Varslet om strejk har därmed dragits tillbaka.
Ekonomi • Publicerad 15 september 2023
Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal. Arkivbild.
Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Bakgrunden är att Kommunal för drygt en vecka sedan varslade om strejk efter att förhandlingarna med Visita strandat. Totalt skulle ett 140-tal medlemmar omfattas i olika storkök vid bland annat Karolinska universitetssjukhuset i Solna samt Norrlands universitetssjukhus.

Förhandlingarna har därefter pågått men under eftermiddagen kom beskedet att man enats kring ett avtal som gäller i två år och innebär lönehöjningar i nivå med märket, skriver de båda parterna i var sitt pressmeddelande.

Annons

"Vi kan konstatera att det bud vi har fått från medlarna innebär rejäla höjningar av alla sex minimilöner som regleras i avtalet. I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare", säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande i pressmeddelandet.

Från Visitas sida skriver man att man "är särskilt glada över att våra medlemmar och de skickliga arbetstagarna i de berörda verksamheterna slipper en öppen konflikt".

Avtalet innebär därmed att varje minimilön totalt ökar med 2 450 kr under avtalsperioden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons