Annons

Kraftverk läckte radioaktivt vatten

Amerikanska Xcel Energy har börjat stänga ned ett kärnkraftverk i Minnesota, sedan det för andra gången på kort tid läckt ut radioaktivt vatten.
USA • Publicerad 25 mars 2023
Xcel Energy kärnklraftverk i Monticello i Minnesota, USA.
Xcel Energy kärnklraftverk i Monticello i Minnesota, USA.Foto: Carlos Gonzalez/AP/TT

I november läckte 1,5 miljoner liter vatten ut som innehöll tritium. Bolaget trodde att läckan var lagad, men upptäckte i veckan att ytterligare hundratals liter läckt ut.

Röret i fråga är mer än 50 år gammalt, och när kärnkraftverket kylts ned ska arbetare försöka att laga och analysera röret.

Annons

– Vi hade kunnat fortsätta att säkert driva kärnkraftverket och helt enkelt lagat upptagningsområdet. Men då finns det så klart en risk att det skulle spilla över igen och så skulle mer tritium ha hamnat i grundvattnet, säger Xcels ordförande Chris Clark.

Tritium är en svagt radioaktiv väteisotop vars strålning inte kan tränga igenom huden, enligt amerikanska kärnregulatorn NRC, som säger att läckan inte innebär någon fara för allmänheten.

Tritium bildas naturligt i atmosfären och likt annan väte kan den tillsammans med syre bilda vatten. Även om man dricker vatten med tritium så bryts det fort ned i kroppen och lagras inte i vävnader. I höga nivåer kan det dock öka cancerrisken.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons