Annons

Kristersson inte förvånad över turkiskt utspel

Ulf Kristersson vill inte tolka uttalandet där Turkiets president villkorade ett svenskt Natomedlemskap med stridsflyg från USA.
– Jag är inte särskilt förvånad, säger han.
Politik • Publicerad 27 september 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) under ett besök i Broby i Östra Göinge på onsdagen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) under ett besök i Broby i Östra Göinge på onsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var i ett uttalande på tisdagen som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kopplade ihop USA:s löfte om försäljning av F-16-plan med den svenska Natoprocessen.

– Om USA håller sina löften så kommer vårt parlament att hålla sina löften. Det turkiska parlamentet har sista ordet vad gäller Sveriges Natomedlemskap, sade han enligt Reuters.

Annons

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger nu att han inte vill göra någon tolkning av det uttalandet.

– Jag tror att alla förstår att det här är frågor som kretsar kring många länder samtidigt, säger han och fortsätter:

– Redan i Vilnius var både Natosystemet, försvarsmaterielfrågor och Sverige inblandat i ett stort handslag, så jag är inte särskilt förvånad.

Han upprepar samtidigt budskapet att han räknar med att det handslaget gäller samt att svenska regeringen har levt upp till sina åtagandena.

TT: Finns det något Sverige kan göra i den här frågan nu?

– Vi lägger oss naturligtvis inte i affärer mellan andra länder. Men vi sätter ett stort värde på att USA och andra länder har varit väldigt tydliga och hjälpsamma på olika sätt i den här processen, det är viktigt för Sverige.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons