Annons

Kungen: Kunde inte ha fått en bättre livskamrat

Firandet av kungens 50-årsjubileum på tronen nådde på fredagskvällen sin kulmen med en bankett på Stockholm slott. I sitt välkomsttal passade kungen på att hylla både drottningen och kronprinsessan.
Kungligt • Publicerad 15 september 2023
Kung Carl Gustaf välkomnar gästerna till jubileumsbanketten i Rikssalen på Stockholms slott.
Kung Carl Gustaf välkomnar gästerna till jubileumsbanketten i Rikssalen på Stockholms slott.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Drottning Silvia och Norges kung Harald på väg in till jubileumsbanketten i Rikssalen på Stockholms slott.
Drottning Silvia och Norges kung Harald på väg in till jubileumsbanketten i Rikssalen på Stockholms slott.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kronprinsessan Victoria håller tal till sin pappa kungen jubileumsbanketten i Rikssalen på Stockholms slott.
Kronprinsessan Victoria håller tal till sin pappa kungen jubileumsbanketten i Rikssalen på Stockholms slott.Foto: Anders Wiklund/TT
Kungen håller tal till folket på jubileumsdagen av trontillträdet 50 år tidigare. Pressbild.
Kungen håller tal till folket på jubileumsdagen av trontillträdet 50 år tidigare. Pressbild.Foto: Henrik Garlöv/hovet

18 262 dagar har kungen regerat på den svenska tronen. Det berättade han själv i sitt välkomsttal under middagen i Rikssalen, och känslan för ämbetet är enligt kungen densamma i dag som för 50 år sedan:

– Jag känner samma stolthet, tacksamhet och ödmjukhet, sade kungen.

Annons

Kungen talade också varmt om drottning Silvia.

– En bättre livskamrat hade jag aldrig kunnat få, sade kungen, och lade till att han är imponerad över hennes insatser för vårt land under alla dessa år.

Kungen nämnde även kronprinsessan Victoria och sade att han gladdes över hennes "hängivenhet och fokus för landet".

När det var kronprinsessan tur att hålla tal inledde hon det på samma sätt som hon gjorde vid sitt allra första officiella tal på myndighetsdagen: "Ers majestät – kära pappa".

Paralleller till fjällturer

Hon berättade sedan om turer på fjället som barn där hon fått kämpa för att hålla jämna steg med pappa kungen.

– Ingenstans rör du dig så lätt som där, sade kronprinsessan och berättade hur tryggt det varit att ta rygg på honom – både där och i slottets korridorer.

– Du strävar alltid framåt – du och mamma tillsammans. Du ställer aldrig in, sade Victoria och ställde sedan den retoriska frågan varifrån den pliktkänslan kommer.

– Jag tror att det kommer sig av känslan av att veta att man är en del av något som är större än en själv, sade kronprinsessan.

Hon avslutade sitt tal med ytterligare en parallell till barndomens fjällvandringar.

– Med dig vandrar man tryggt i alla väder. Du har riktningen klar för dig och jag är stolt och tacksam över att få gå i dina fotspår.

Annons

Även talmannen Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson höll tal under jubileumsmiddagen, och talmannen konstaterade att kungen under sina 50 år på tronen avverkat åtta riksmarskalkar, nio talmän och tio statsministrar.

Han påpekade att kungen på flera sätt har varit före sin tid, inte minst genom sitt tidiga engagemang för natur och miljö.

Berömde pliktkänslan

Ulf Kristersson berömde i kvällens sista tal kungens pliktkänsla och sade att "många gör svåra saker under en begränsad period av sitt liv, men för kungen är det en livsuppgift".

– Medan en politiker tänker i mandatperioder, tänker kungen i generationer. Regeringar och statsministrar kommer och går, men staten och statschefen består, sade Kristersson.

Tidigare under kvällen höll kungen ett tv-sänt tal till nationen där han tackade folket för det förtroende som han alltid känt.

Han inledde talet från prins Bertils våning på slottet med att blicka tillbaka 50 år i tiden till dagarna när han just tagit över tronen efter sin farfar kung Gustaf VI Adolf, som han beskrev som "en förebild och en i alla läger djupt respekterad monark".

– Att efterträda farfar var en stor och inte alltid så enkel uppgift. Men jag är mycket tacksam för det stöd jag fått från min kära familj som lojalt har stått vid min sida genom åren. Drottningen, våra barn med familjer och mina systrar har alla alltid funnits där, sade kungen.

Han fortsatte med att rikta ett tack även till svenska folket för det förtroende som han fått – och fortsatt får:

– Ert stöd har varit ovärderligt för mig. För detta vill jag i dag framföra mitt djupa och varma tack.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons