Annons

Kvinnor bör kolla sitt blodtryck – kan rädda liv

Kvinnor bör kontrollera sitt blodtryck tidigt i fyrtioårsåldern. Redan ett måttligt förhöjt tryck resulterar i en dubbelt så hög risk att drabbas av hjärtsjukdom senare i livet.
Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Redan i tidiga fyrtioårsåldern bör framför allt kvinnor ha koll på sitt blodtryck.
Redan i tidiga fyrtioårsåldern bör framför allt kvinnor ha koll på sitt blodtryck.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den slutsatsen drar norska forskare efter att ha mätt blodtrycket hos fler än 12 000 personer när de var 41 år gamla. Deltagarna följdes därefter i som längst 16 år, samtidigt som forskarna registrerade antalet fall av akut kranskärlssjukdom, det vill säga hjärtinfarkt och/eller kärlkramp.

Det visade sig att kvinnor, men inte män, som har ett måttligt förhöjt blodtryck i fyrtioårsåldern löper en dubbelt så stor risk att drabbas av kranskärlssjukdom i femtioårsåldern, jämfört med dem som hade ett normalt blodtryck.

Annons

I den aktuella studien, vars resultat nu presenteras i European Journal of Preventive Cardiology, ingick 6 381 kvinnor respektive 5 948 män.

Enligt forskarna går resultatet i linje med tidigare forskning, som visar att ett högt blodtryck hos kvinnor är en starkare riskfaktor för hjärtsjukdom senare i livet, än vad det är hos män.

Ökar risken

Därför tycker forskarna att det finns all anledning för kvinnor att kontrollera sitt blodtryck, redan tidigt i fyrtioårsåldern.

– Även om de känner sig friska, bör kvinnor låta kontrollera sitt blodtryck med regelbundna intervall. De som har riskfaktorer, som fetma, diabetes, autoimmuna sjukdomar, graviditetskomplikationer eller som har föräldrar med högt blodtryck, bör kontrollera det ännu oftare, säger en av forskarna bakom studien, Ester Kringeland vid universitetet i Bergen, i ett uttalande.

Högt blodtryck (hypertoni) innebär, precis som namnet antyder, att blodtrycket i artärerna är förhöjt. Det är egentligen ingen sjukdom i sig, men det kan leda till andra, potentiellt livshotande, tillstånd.

I dag finns det övertygande forskning som visar att ett förhöjt blodtryck ökar risken att drabbas av både hjärtinfarkt, stroke och död i förtid – hos både kvinnor och män.

Kan ge demens

Ett högt ryck "hamrar" dessutom på kroppens andra organ och skadar dem långsiktigt. Inte minst hjärnan där det höga trycket på sikt kan leda till demens. Hjärnan åldras i förtid, helt enkelt. Två andra organ som kan ta skada är njurarna och hjärtat, med njur- respektive hjärtsvikt som följd.

Dessa förändringar syns dock inte i statistiken. På så sätt, framhåller forskare, är ett högt blodtryck betydligt mer skadligt än vi tror, eftersom det höga trycket – om det inte behandlas – skadar organen långsiktigt och "i det tysta".

Den stora fördelen, däremot, är att tillståndet är förhållandevis enkelt att både diagnostisera och behandla.

Det allra bästa är dock att se till att inte drabbas från första början, vilket man bäst gör genom att äta sunt och varierat, motionera och behålla en normal kroppsvikt.

Annons

Johan Nilsson/TT

Fakta: Ofta inga symtom

Högt blodtryck eller hypertoni eller hypertension innebär att trycket i artärerna är för högt. Ett högt blodtryck definieras som om trycket under en längre tid är lika med eller högre än 140/90 millimeter kvicksilver (mmHg).

Många som har högt blodtryck känner ingenting alls, medan andra kan få tydliga symtom som trötthet, illamående, andnöd och/eller huvudvärk.

Ett högt blodtryck ökar risken för kardiovaskulära sjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke, men också njursjukdom och demens.

Källa: Vårdguiden 1177

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons