Annons

L: Investera pensionspengar i vapenindustrin

Liberalernas partiledning vill att myndigheter som Pensionsmyndigheten och Kammarkollegiet ska tillåtas investera i vapenindustrin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Politik • Publicerad 24 september 2023
Anna Starbrink, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

– I dag klumpar statliga myndigheter ihop försvarsindustrin med sunkiga branscher som porr, spel och tobak. Det blir helt fel. Vi måste göra upp med den dubbelmoralen, säger partiets försvarspolitiska talesperson Anna Starbrink till radion.

Hon säger att det inte finns "något mer hållbart i dag än att förse Ukraina med vapen", men att det "förutsätter en livaktig och stark försvarsindustri som har tillgång till kapital".

Annons

Förslaget ska behandlas på Liberalernas landsmöte i november. Enligt Starbrink vill man fortsatt se ett stopp för investering i så kallade kontroversiella vapen, exempelvis biologiska och kemiska stridsmedel liksom klusterbomber och kärnvapen.

– Försvarsindustrin har gått från särintresse till allmänintresse och något som hela Sverige behöver engagera sig i. Att använda det kapital som finns i offentlig sektor är ett bra sätt att göra det på, säger Starbrink.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons