Läkare: Besparingar hotar de svagaste

Publicerad 13 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Satsa på akutvården i stället för att skära ned, skriver läkarna Akil Awad och Tobias Alfvén. Arkivbild.
Satsa på akutvården i stället för att skära ned, skriver läkarna Akil Awad och Tobias Alfvén. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Omfattande besparingar hotar vården på landets akutsjukhus, skriver läkarna Akil Awad, initiativtagare till Stockholms sjuksvårdsupprop och Tobias Alfvén, ordförande för Svenska Läkaresällskapet, i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Akutsjukhusen har länge haft brist på personal och vårdplatser. Förutsättningarna för vården var dåliga redan före coronapandemin, som gjorde att redan ansträngd personal pressades ytterligare samtidigt som en enorm vårdskuld byggdes upp, menar artikelförfattarna.

När pandemin avtar aviseras nu stora besparingar på flera av landets akutsjukhus. Det riskerar att slå mot de patienter som redan före covid-19 hade störst vårdbehov – äldre, multisjuka och cancersjuka samt sjuka barn och gravida, skriver Awad och Alfvén.

De uppmanar regionpolitikerna att satsa på akutsjukhusen, bygga ut antalet vårdplatser och anställa fler.

"Om politikerna trots allt väljer att fullfölja sparkraven måste de tydligt kommunicera både till befolkningen och till sjukvårdspersonalen vilka inskränkningar i vården som måste göras."

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.