Annons

Libyen och Italien återupptar direktflyglinje

Italien/Libyen • Publicerad 30 september 2023
Flygplatsen Mitiga i Tripoli. Arkivbild.
Flygplatsen Mitiga i Tripoli. Arkivbild.Foto: Dario Lopez-Mills/AP/TT

Italien och Libyen har öppnat en direktflyglinje mellan länderna för första gången på ett drygt årtionde. Flight MT522, som flögs av libyska flygbolaget Medsky Airways, lämnade flygplatsen Mitiga i Tripoli och landade på Romflygplatsen Leonardo da Vinci-Fiumicino under lördagen.

Italien och andra länder i väst stoppade flyg från Libyen i samband med upproret 2011. I kaoset som följde splittrades landet i två rivaliserande styren. Italiens premiärminister Giorgia Meloni meddelade i juli att förbudet skulle lyftas.

Annons

Italien är intresserat av gas från oljerika Libyen, och har även hjälpt landets kustbevakning för att stoppa migranter från att ta sig över Medelhavet, något som fått skarp kritik från hjälp- och rättighetsorganisationer.

Oroligheterna till trots har Libyen haft direktflyg till länder som Egypten och Tunisien och andra länder i Mellanöstern genom åren.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons