Annons

Lyckat plask för Starship

Till jubel och applåder från kontrollrummet i Kalifornien landade jätteraketen Starship med ett stort plask i Indiska oceanen.
USA • Publicerad 6 juni 2024
Testflygningen med Starship blev lyckad.
Testflygningen med Starship blev lyckad.Foto: Eric Gay/AP/TT

En dryg timme tidigare hade Space X:s enorma prototypraket skjutits upp från Boca Chica, Texas, med målet att ta sig ut i rymden och ta sig tillbaka till jordens atmosfär för att sedan landa i havet.

Några delar av raketen uppges ha lossnat eller brunnit upp, men exakt hur mycket är ännu oklart. Space X räknar dock detta det fjärde försöket som lyckat.

Annons

Grundaren och vd:n Elon Musk gratulerar på X till en "storslagen bedrift" och personalen i kontrollrummet i Hawthorne firade enligt NBC News med marshmallows.

Jätteraketen är den farkost som är tänkt att så småningom ta människor till månen och senare även till Mars.

Tre tidigare försök har slutat med att Starship har förstörts, vilket enligt företaget är en acceptabel kostnad för att snabbt kunna testa sig fram.

I april respektive november i fjol exploderade farkosten under uppskjutning. I mitten av mars i år blev den tredje uppskjutningen mer lyckad. Då tog sig Starship hela vägen upp i rymden men brändes upp vid återinträdet i jordens atmosfär.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons