Annons

Macron: Fransmännen kommer välja rätt

Fransmännen är kapabla att göra det rätta valet, säger president Emmanuel Macron som har utlyst nyval på hemmaplan efter ett stort bakslag i EU-valet.
De segervissa nationalisternas listetta – Marine Le Pens kronprins – tar sikte på premiärministerposten.
Frankrike • Publicerad 10 juni 2024
Frankrikes president Emmanuel Macron har utlyst nyval efter ett stort bakslag i EU-valet.
Frankrikes president Emmanuel Macron har utlyst nyval efter ett stort bakslag i EU-valet.Foto: Hannah McKay/poolfoto via AP/TT
28-årige Jordan Bardella var Nationell samlings toppnamn i EU-valet, men lanseras som en tänkbar premiärminister.
28-årige Jordan Bardella var Nationell samlings toppnamn i EU-valet, men lanseras som en tänkbar premiärminister.Foto: Lewis Joly/AP/TT

"Jag har fullt förtroende för det franska folkets förmåga att göra det rätta valet för sig själva och framtida generationer", skriver Macron i sociala medier.

"Min enda ambition är att vara till nytta för vårt land, som jag älskar så."

Annons

Emmanuel Macrons liberala partiallians tappade stort i EU-valet, efter att ha förlorat stöd i flera steg sedan presidenten kom till makten första gången år 2017. Han utlyste omgående ett nyval till nationalförsamlingen i Paris.

Dubbelt så stora

Nationalistpartiet Nationell samling (RN) blev valets klart största vinnare med mer än dubbelt så stort stöd som de liberala: drygt 31 procent av rösterna.

RN:s toppnamn på EU-valsedeln, Jordan Bardella, kommer inte nödvändigtvis att sitta i EU-parlamentet. Enligt Sébastien Chenu, en av partiets vice ordföranden, är 28-åringen det "självklara" valet om nationalisterna får tillsätta en premiärminister efter parlamentsvalet.

– Jordan Bardella är vår kandidat till Matignon (premiärministerns residens i Paris). Han valdes till EU-parlamentariker i går. Jordan Bardella kom först i samtliga valkretsar utanför Paris. Han har redan krönts av folket, han kommer att leda vår kampanj, säger Sébastien Chenu till RTL.

– Vi är inte bara redo att gå till val utan även för att regera.

Besvärlig sambo?

Om RN blir tillräckligt stora och får bilda regering hamnar president Macron i det som i fransk politik kallas "cohabitation", ett samboskap. Presidenten sitter kvar, men skulle då under resten av sin mandatperiod få försöka samarbeta med en regering av annan partifärg och i många avseenden helt andra åsikter.

Parlamentsvalet hålls den 30 juni. Väljarna väljer ledamöter till nationalförsamlingen i enmansvalkretsar och i de kretsar där en kandidat inte vinner en tillräcklig majoritet i den första omgången hålls en avgörande valomgång den 7 juli.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons