Annons

Branschen: Mathandlare pressas trots prisökning

Den prisjusterade försäljningen i dagligvaruhandeln backade i februari, enligt branschen. Den stora prisökningen på livsmedel väger inte upp.
Ekonomi • Publicerad 16 mars 2023
"Man köper färre och billigare produkter", enligt Svensk Dagligvaruhandel.
"Man köper färre och billigare produkter", enligt Svensk Dagligvaruhandel.Foto: Claudio Bresciani / TT

Trots att matpriserna inräknat alkoholfria drycker som kaffe och läsk, stigit med 21 procent det senaste året beräknas den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln till minus 11,9 procent.

Samtidigt ökade själva försäljningen med 9,1 procent under februari, jämfört med samma månad 2022, enligt siffror från branschorganisationen Svensk dagligvaruhandels dagligvaruindex.

Annons

"Man köper färre och billigare produkter, vilket gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen fortsätter att vara kraftigt negativ under februari", säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande.

Mathandlarna pressas när priserna i leverantörs- och produktionsled har ökat kraftigt, och samtidigt slår höjda hyres-, ränte- och energikostnader hårt, enligt Brynell.

"De ökade kostnaderna och konsumenternas minskade köpkraft leder till att många handlare befinner sig i ett pressat läge", fortsätter hon.

Rättad: I en tidigare version av texten var rubriken missvisande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons