Annons

Misstänkt i Lycksele ska utredas av rättspsyk

Den man som misstänks för mordförsök på två barn och en äldre kvinna i Lycksele kommun häktas av tingsrätten. Mannen ska även genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
– Både jag och försvararen tyckte det var en bra idé, säger åklagare Andreas Nyberg.
Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Polisens avspärrningar runt huset under tisdagen, där en man under måndagen misstänks ha attackerat två små barn och en äldre kvinna i Lycksele kommun.
Polisens avspärrningar runt huset under tisdagen, där en man under måndagen misstänks ha attackerat två små barn och en äldre kvinna i Lycksele kommun.Foto: Erik Abel/TT

Mannen, som är i 50-årsåldern, häktades under onsdagen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord i tre fall. Enligt åklagaren har offren, två barn under tio år och en kvinna i 75-årsåldern, en nära relation till den misstänkte. Åklagaren fick även tillstånd att belägga mannen med restriktioner.

Mannen häktas i fyra veckor, och tingsrätten beslutade även att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Allvarlig psykisk störning

Annons

Beslut om att inhämta ett utlåtande från en rättspsykiatrisk undersökning tas om det kan misstänkas att en allvarlig psykisk störning har förelegat, och det var något som tingsrätten tog upp på eget bevåg, enligt åklagare Andreas Nyberg.

TT: Kan det vara i hans mående som man hittar förklaringen till det som hänt?

– Ja, motivbilden kommer vara en del av det som vi jobbar med i utredningen, och på något sätt blir det ju där som det kan finnas ledtrådar, att man kan hitta förklaringen till det oförklarliga kanske, säger Andreas Nyberg.

Mannen medgav under häktningsförhandlingen att det är han som tillfogat offren skadorna, men han ville inte uttala sig om hur han ställer sig till brottsrubriceringen mordförsök, som åklagaren menar att det rör sig om.

Har klarnat

TT: Har händelseförloppet klarnat för er?

– Det får man säga att vi har kommit framåt i utredningen. Men jag vill presentera en robust utredning för rätten som ska vila på sina egna ben. Det ska inte vara beroende av att han erkänner eller inte, säger Nyberg.

Enligt åklagaren vårdas fortfarande alla tre skadade på sjukhus. Skadeläget för kvinnan och ett av barnen ska vara allvarligare än för det andra barnet. På grund av deras hälsoläge har förhör med dem inte kunnat hållas än.

Det var på måndagsmorgonen som polisen fick larm om våldsdådet, som ägde rum i ett hus på en ort i Lycksele kommun. Enligt åklagaren finns det tydliga indikationer på att ett eller flera tillhyggen kan ha använts.

– Även där har bilden klarnat mer och mer. Men just vad det är för tillhyggen eller hur många det är, det är för tidigt att gå ut med nu, säger Andreas Nyberg.

Marc Skogelin/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons