Annons

Nazigrupp förbjuds – spred rasteorier till barn

Tyskland • Publicerad 27 september 2023
En polis i tyska Essen under tillslaget mot den högerextrema gruppen Artgemeinschaft. Tyskland har förbjudit flera högerextrema organisationer den senaste tiden.
En polis i tyska Essen under tillslaget mot den högerextrema gruppen Artgemeinschaft. Tyskland har förbjudit flera högerextrema organisationer den senaste tiden.Foto: Justin Brosch/AP/TT

Tyska inrikesdepartementet förbjuder den högerextrema organisationen Artgemeinschaft, som av den ansvariga ministern beskrivs som "kultliknande, djupt rasistisk och antisemitisk".

Under onsdagen genomförde utredare räder mot 26 lägenheter kopplade till gruppen, som grundades på 1950-talet av en tidigare SS-medlem.

Annons

Organisationen anklagas för att ha att ha försökt indoktrinera barn i nazistisk ideologi med hjälp av litteratur från nazitiden. Den ska även ha uppmanat unga att använda sig av rasteorier.

Föreningen har cirka 150 medlemmar och har kopplingar till andra högerextrema grupper, enligt inrikesdepartementet.

– Detta är ytterligare ett slag mot högerextremism och mot de intellektuella uppviglare som fortfarande sprider nazistiska ideologier i dag, säger inrikesminister Nancy Faeser.

De senaste månaderna har Tyskland förbjudit en rad högerextrema grupper.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons