Annons

Nu välkomnas besökare i den skånska vården

Från och med torsdagen den 1 oktober öppnar den skånska vården för besökare och medföljande till patienter. Men strikta regler gäller - och inte alla avdelningar kommer att godkänna besök.
Skåne • Publicerad 30 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Skåne.
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

Lokala riktlinjer kommer att gälla när besöksförbudet som infördes den 12 mars, nu hävs på torsdagen. Det kan exempelvis bero på hur om patienterna är känsliga för infektioner eller om lokalen är utformat på ett sätt som inte går i linje med de riktlinjer som tagits fram för besöken. Pia Lundbom som är hälso- och sjukvårdsdirektör, vädjar nu om skåningarnas hjälp för att göra besöken säkra.

– Nu behöver vi skåningarnas hjälp för att kunna få till säkra besök i vården. Eftersom vi vet att vi måste leva med covid-19 en längre tid behöver vi öppna upp för besök, men det sker under kontrollerade former. Jag har en stor tilltro att skåningarna följer de riktlinjer som finns för att säkra besök i vården. Vi kommer att följa noga hur det går och kan snabbt behöva ändra reglerna igen om vi ser att smittspridningen ökar, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

Annons

Fortfarande gäller dock på samtliga avdelningar att man som besökare vid minsta symtom stannar hemma. Detta gäller även om någon annan i hushållet har covid-19.

När det gäller BB i Skåne kvarstår dock restriktionerna vilket innebär att en frisk partner kan vara med vid förlossning och i dagsläget även planerade och akuta kejsarsnitt, men inte får följa med till BB sedan.

På Region Skånes akutmottagningar får nu även en symtomfri medföljande släppas in om den som söker vård är under 18 år, behöver en personlig assistent med sig samt om patienten har uppenbara svårigheter att förmedla sitt vårdbehov eller skulle vara i livets slutskede.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons