Ny blodig massaker i östra Kongo

Publicerad 15 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
FN försöker upprätthålla lugn i östra Kongo-Kinshasa, men kan inte hålla koll överallt. Arkivbild från Bunia i Ituri, där även svensk FN-personal varit stationerad.
FN försöker upprätthålla lugn i östra Kongo-Kinshasa, men kan inte hålla koll överallt. Arkivbild från Bunia i Ituri, där även svensk FN-personal varit stationerad.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Minst 46 bybor har dödats i en massaker som misstänks ha utförts av den ökända milisen ADF, enligt lokala källor i östra Kongo-Kinshasa.

– ADF-rebeller anföll byn Abembi, säger Gili Gotabo, ledare för en oberoende organisation i området.

– 46 människor dödades, två skadades.

Styret i provinsen Ituri bekräftar händelsen, och delar Gili Gotabos uppfattning att ADF ligger bakom.

ADF var från början ugandiska muslimska extremister, men håller sig nu undan samtidigt som de sprider skräck i otillgängliga djungelområden i grannlandet Kongo-Kinshasa.

Våldet har synbarligen ökat på sistone, dels i samband med en kongolesisk militäroffensiv, dels eftersom Uganda denna vecka hållit omtvistade allmänna val.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.