Annons

Ny studie undersöker farliga covidmutationer

En ny studie ska kartlägga potentiellt farliga covidmutationer. Syftet är att fånga upp virusvarianter som kan hota den relativt stabila situation vi befinner oss i just nu.
Covid-19 • Publicerad 10 november 2022
En ny Uppsalastudie ska kartlägga vilka covidmutationer som eventuellt kan vara farliga. Arkivbild.
En ny Uppsalastudie ska kartlägga vilka covidmutationer som eventuellt kan vara farliga. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset har beskrivits som ett lurigt virus med en stor kapacitet att mutera. Vissa varianter har gett allvarligare symtom än andra.

Det är något som forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset vill undersöka.

Annons

Med utgångspunkt i positiva PCR-prover ska forskare kartlägga den genetiska sammansättningen hos olika virusmutationer kopplat till symtom och mående.

"Genom att studera virusens genetiska kod får vi bättre koll på vilka covidvarianter som är vanligast", säger Mats Martinell, ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Samtidigt vill de undersöka symtom för att hitta potentiellt farliga mutationer. Det kan till exempel handla om neurologiska symtom och symtom från mage-tarm.

Mats Martinell understryker att virusets genetiska kod endast är en av flera faktorer som påverkar symtom och mående. Samsjuklighet och ålder är exempel på två andra faktorer som spelar in.

Den nya studien kommer fortlöpande att visa resultat via en hemsida.

"I denna studie betraktas många parametrar som kommer att bidra till en djupare förståelse om hur sars-cov-2-viruset fungerar. Det känns väldigt bra att vi är i en fas av pandemin där vi kan forska på sådana frågeställningar och inte bara analysera tusentals prover," säger mikrobiolog René Kaden i pressmeddelandet.

Fakta: Studien

Alla i Uppsala län som testas positivt för covid-19, influensa eller RS-virus kommer att tillfrågas om att delta i studien.

Deltagare kommer att rapportera in symtom i en webbenkät och svara på frågor.

Frågorna handlar bland annat om mående, symtom, hur länge man varit sjuk och hur man mådde innan.

De som har symtom följs sedan upp och får besvara ytterligare frågor via mejl, därefter kommer forskarna att koppla sjukdomsbild med virusets genetiska kod.

Studien utförs av Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset, Akademiskt primärvårdscentrum och Provtagningsenheten vid Region Uppsala.

Källa: Region Uppsala.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons